Acupunctura, efect în reducerea durerilor, în special a celor cauzate de cancer

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Acupunctura       Sursa foto: antena3.ro
Acupunctura Sursa foto: antena3.ro

Acupunctura, asociată sau nu cu acupresura, poate avea efecte benefice în reducerea durerilor, în special a cele cauzate de cancer. De asemenea, studiile arată că ar contribui la reducerea utilizării analgezicelor.

Utilizarea acupuncturii și / sau acupresurii este asociată cu reducerea durerii cauzate de cancer și cu reducerea utilizării analgezicelor, potrivit unui review publicat online luna aceasta în JAMA Oncology.

Yihan He, doctor, de la al doilea spital afiliat al Universității de Medicină Chineză din Guangzhou din China și colegii săi au efectuat o revizuire sistematică a literaturii pentru a identifica studiile clinice randomizate (RCT) care au comparat acupunctura și acupresura cu un control fictiv, terapie analgezică, sau îngrijireiobișnuite pentru tratarea durerilor cauzate de cancer.

Studii randomizate 

Cercetătorii au identificat 17 studii clinice randomizate (RCT) (1.111 pacienți) și au utilizat date de la 14 RCT (920 pacienți) în metaanaliza. Șapte RCT de înaltă calitate (35 la sută) au arătat că acupunctura a fost asociată cu reducerea intensității durerii. Printre șase RCT, a fost observată o asociere pozitivă între combinația de acupunctură și acupresură cu terapia analgezică pentru reducerea intensității durerii. Două RCT au arătat că această combinație a redus doza de opioid. Datorită eterogenității semnificative între studii, dovezile au fost clasificate ca fiind moderate.

Aceasta constatare sugerează că snt necesare studii mai riguroase pentru a identifica asocierea acupuncturii și acupresura cu tipuri specifice de durere de cancer și pentru a integra astfel de dovezi în îngrijirea clinică pentru a reduce utilizarea de opioide, scriu autorii.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel