Adevărul despre "am răcit pentru că mi-a fost frig". Marinescu: Am auzit că oamenii spun - am o gripă ușoară care a trecut în 3 zile. N-a fost gripă

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Care este adevărul despre vorba românului "ne îmbolnăvim pentru că este frig afară?" Medicul Adrian Marinescu a explicat ce înseamnă răceală banală.

Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase a explicat cauzele care provoacă răcelile, mai ales că de cele mai multe ori auzim oameni care spun "am răcit pentru că mi-a fost frig, am răcit pentru că e frig afară".

"Hai să ne gândim ce înseamnă ne îmbolnăvim. Când vorbim de infecțiile de sezon, înseamnă de cele mai multe ori viroze. Aici intră și virusurile gripale. Bineînțeles că trebuie să fie o infecție.

E adevărat că dintre factorii care pot influența nu neapărat că e frig afară, ci că schimbările bruște de temperatură și faptul că noi nu ne adaptăm poate cu ceea ce ne îmbrăcăm sau că facem baie și ieșim afară poate fi un factor care să influențeze, dar infecția trebuie s-o luăm de undeva, din locurile aglomerate, de la o persoana de lângă noi. Deci trebuie să existe lucrul ăsta ca într-adevăr să ne infectăm", a declarat medicul Adrian Marinescu, la Antena 3 CNN.

Cum ne dăm seama că am răcit sau că avem gripă

"Auzim în fiecare sezon rece, de fiecare dată: Cum să fac să nu mă testez și să am totuși diagnosticul. Răspunsul e că un diagnostic corect nu voi avea. Vreau să nu mă testez, vreau să nu ajung la medic din primul moment.

Bine, cine a trecut prin gripă știe să fac o diferență. Gripa e acea "răceală" care te pune la pat. Dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap.

E senzația proastă și schimbarea ei bruscă de la o oră la alta. Tot foarte adevărat e că în momentul în care ai gripă este momentul în care ar trebui să te testezi. De ce? Pentru că există tratament antiviral și dacă într-o gripă ai la tratamentul antiviral s-ar putea ca de la o zi la alta să-ți fie mult mai bine și să scurtezi perioada în care stai acasă. Să scurtezi perioada în care nu te simți în regulă.

Deci diferența poți s-o faci între gripă și o simplă răceală.

Acum e foarte adevărat: care e diferența între răceală și viroză?

Până la urmă și răceala tot o viroză este.

Sau am auzit că de multe ori oamenii spun am o gripă ușoară care a trecut în 3 zile.

Foarte probabil că n-a fost gripă, ci a fost o simplă răceală", a mai spus medicul Adrian Marinescu.

Ce înseamnă răceală banală?

"Când o numim banală? Când avem niște simptome foarte ușoare, pentru care, în principiu, nu ar trebui să luăm nimic, dacă doar ne curge nasul și o senzație ușor neplăcută și atât și care trece în 2-3 zile, e situația de răceală banală sau ușoară care se rezolvă fără medicamente într-un timp destul de scurt", a conchis medicul Adrian Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel