Adevărul despre măselele de minte și trasul curentului. Medic: Este recomandat să scapi de o grijă

Sonia Baciu |
Data publicării:
adevarul despre maselele de minte. FOTO: Freepik @vgstockstudio
adevarul despre maselele de minte. FOTO: Freepik @vgstockstudio

Mituri și adevăruri despre trasul curentului, măselele de minte sau aparatul dentar, demontate de un medic stomatolog.

Mare parte dintre oameni suferă de frica de stomatolog, cel mai adesea aceasta vine ca urmare a unei traume trăite în copilărie sau a modului în care adulții din vremea lor au ”ambalat” vizita la dentist.

Ce trebuie însă reținut este faptul că o dată cu trecerea timpul tehnologiile din cabinetele stomatologice s-au schimbat considerabil, medicii sunt și ei mai deschiși la a comunica cu pacienții, iar acești din urmă, mai greu sau mai ușor, reușesc să treacă peste propriile frici și să se îndrepte spre cabinetul stomatologic, și nu singur, ci și cu cei mici, preventiv, tocmai ca aceștia din urmă să nu retrăiască traumele adulților.

Vezi și: Amânarea mersului la stomatolog, riscuri. Medic: Dacă vă vine să credeți, românii spun - Eu nu am probleme stomatologice

Mit sau adevăr 

Dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog, a demontat câteva dintre miturile care se învârt în jurul igienei dentare, dar și a afecțiunilor stomatologice, precum și a vârstei limită pentru aplicarea aparatului dentar.

M-a tras curentul. Este una dintre cele mai folosite scuze ale oamenilor legat de durerile de dinți. Potrivit stomatologului, acesta este un mit demontat. ”În cazul unui ambient rece, te simți rău sau poți să răcești, dar nu există M-a tras curentul.

Exista deja o problemă acolo, scade imunitatea și ești mai sensibil. De obicei există o infecție la măseaua respectivă și în momentul în care vine curentul  se activează”, a declarat dr. Alexandra Mircea la Digi 24.

Periajul profund, dinți mai curați. ”Este indicat ca periuța de dinți să aibă nite filamente moi sau foarte moi, pentru că în momentul în care apăsăm tare pe suprafața dinților, încet, încet ducem din smalț și se fac găuri la suprafața dinților, în timp, dacă insistăm foarte tare.

Sunt destul de mulți pacienți pe care îi vedem cu lipsă clară de smalț, care au un tipar, așa că ne dăm seama că este din cauza periajului excesiv și de folosirea unei periuțe cu dinții foarte duri.

Acum, periuțele electrice au senzori de presiune care nu îți permit să apeși foarte tare pe dinți și atunci ai grijă de gingie și de dinte”, a mai spus medicul, subliniind că periuța de dinți se schimbă o dată la trei luni, după o răceală, pentru că este încărcată cu microbi, dar și după fiecare detartraj.

Extragerea măselelor de minte. Despre acest aspect, susține medicul, ”nu trebuie neapărat extrase, dar sunt foarte multe situații în care trebuie extrase.

Este o măsea care apare ultima pe arcada dentară, nu are niciodată loc, împinge dinții, strâmbă de cele mai multe ori dinții din față, creând alte probleme sau poate să fie atât de lipită de rădăcina dintelui din față cât să îi topească rădăcina dintelui din față.

Se cariază foarte ușor, iar de cele mai multe ori la cariile reparate acolo nu or să țină foarte mult reparațiile pentru că este țesutul foarte deficitar, deoarece se formează foarte târziu mugurele măselei de minte. Și atunci este recomandat să scapi de o grijă și să le extragi după ce au apărut”, a mai spus medicul.

Cariile de la dulciuri. Legat de mitul cariilor ”doar de la dulce”, susține medicul că acestea apar dacă nu ne spălăm pe dinți. ”Aceste dulciuri, pe care le consumăm, în momentul în care se descompun formează acid, care topește smalțul. Dacă vom consuma dulciuri, ideal este să ne spălăm pe dinți după”, a mai spus dr. Mircea.

Detartrajul și albirea strică smalțul. Acesta este un alt mit demontat de stomatolog, care afirmă că ”detartrajul trebuie făcut periodic, cam la 6 luni, și nu afectează smalțul, ci îndepărtează doar depunerile de pe suprafața smalțului și este foarte sănătos și pentru dinți și pentru gingii să faci detartraj”, în timp ce albirea trebuie făcută într-un mediu controlat, într-un cabinet stomatologic.

”Dacă o faci acasă este foarte posibil să ai plombe, fațete, coroane, care nu se vor albi niciodată ca și culoare, sau dacă ai pierdut nervul la un dinte, acesta nu se va albi niciodată printr-o albire normală. Sau se folosesc pudrele de cărbune activ care zgârie suprafața dintelui”, a mai spus medicul, care recomandă ca frecvența pentru albire să fie de maximum o dată pe an.

Aparatul dentar, o necesitate. Potrivit medicului, aparatul dentar este necesar pentru 90% dintre oameni, iar cele mai mari probleme pentru care este recomandată purtarea aparatului sunt cele legate de mușcătură, pe care foarte puțini le verifică și care nu pot fi tratate cu ușurință.

”O mușcătură corectă este lucrul de la care pleacă sănătatea tuturor dinților. Și atunci, poți să ai dinții aliniați perfect, dar mușcătura să fie total dezechilibrată, iar în timp poate să ducă la pierderea dinților. Deci aparat dentar atât pentru frumusețe, cât și pentru sănătate”, a spus medicul, subliniind că nu există o vârstă limită pentru a apela la aparatul dentar, dar în cazul adulților durează ceva mai mult tratamentul. ”Când copiii sunt mici, oasele sunt plastice și atunci dinții se mișcă mult mai ușor și este foarte bine să preîntâmpină viitoarele probleme și de aceea este recomandat să mergem cu copiii la ortodont cam la 6-7 ani”, a mai spus stomatologul.

Paradontoza, boala bătrâneții. Boala parodontală poate să apară la orice vârstă, chiar și inflamarea gingiilor ține de boala parodontală, iar printre cauze se numără o igienă precară sau incorectă a dinților, lucru care provoacă sângerare la nivelul gingiilor. ”Dacă nu te prezinți la dentist, acest lucru poate duce la o boală parodontală mai avansată care poate duce la pierderea dinților. Dar nu este obligatoriu ca oamenii în vârstă să rămână fără dinți”, a mai spus medicul.

Radiografia dentară, nepericuloasă. Un alt mit pe care l-a demontat dr. Alexandra Mircea este cel privind iradierea în urma radiografiilor dentare, despre care spune că se fac cu doze controlate, iar riscul de iradiații este foarte mic.

Vezi și: Fațetele dentare, când devin o necesitate. Medic: Cu cât dinții sunt mai înghesuiți, va trebui să faci un sacrificiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel