Adevărul despre scandalul de la Găești. Câți oameni au fost vaccinați anti COVID în plus și ce se va întâmpla cu ei

Dana Lascu |
Data publicării:
Prima persoană vaccinată la Spitalul din Găești a fost o asistentă. Foto: Facebook / Laurențiu Belușică
Prima persoană vaccinată la Spitalul din Găești a fost o asistentă. Foto: Facebook / Laurențiu Belușică

Ministerul Sănătății a trimis DSP în control la Găești, unde managerul spitalului, dr Laurențiu Belușică, a decis să nu arunce nicio doză și a ales oameni „de pe stradă” să-i vaccineze. Ce spune managerul și ce se va întâmpla cu persoanele vaccinate în plus

Managerul spitalului din Găești, dr Laurențiu Belușică, a declarat că refuză să arunce dozele de vaccin anti COVID-19 neutilizate și că a decis să vaccineze pe oricine dorește, indiferent de vârstă sau de gradul de risc. De altfel, a și făcut un anunț pe pagina de Facebook în acest sens, acolo unde și-a dat și numărul de telefon, pentru a fi sunat de cei doritori.

„Am terminat vaccinarea medicilor, a asistentelor, infirmierelor până și pe a pompierilor. Refuz să arunc vreo doză de vaccin. Să vă spun ceva, pe un centgru de vaccinare, așa cum suntem noi, pot să rămână maximum 4 doze! Desfaci flaconul, faci o doză unui acient programat, și rămâi cu patru. Nu le voi arunca! Deja au fost aruncate 87 de doze în țara asta, e prea mult”, a spus dr Laurențiu Belușică. 

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a spus, însă, cu un ton care aducea a mustrare, că e vorba de un management defectuos și că dacă ți-au mai rămas doze seara, poți foarte bine să-i suni pe cei programați a doua zi să vină mai repede la vaccinare. 

Vor avea a doua doză

„Faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparţin etapei I nu este o tragedie. Până la urmă, important este că au fost vaccinate. Faptul că nu s-au respectat procedurile şi anume beneficiarii vaccinurilor să fie cei din etapa I, aşa cum prevede strategia, pentru că nu întâmplător această etapizare a fost făcută tocmai pentru a echilibra disponibilitatea reală a vaccinurilor cu persoanele care au cea mai mare nevoie să fie vaccinate în această perioadă, acest lucru este un alt aspect care urmează a fi verificat. Din acest punct de vedere, vorbim local de un management defectuos, aş putea spune”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță, la o conferință de  presă susținută la Guvern. 

El a precizat și că persoanelor vaccinate în plus li se va asigura rapelul (a doua doză). 

Managerul Spitalului din Găești a explicat că DSP Dâmbovița a făcut deja un control, marți, la spital, dar a constatat că protocolul a fost respectat: cei care au fost vaccinați au fost persoanele încadrate în etapa I.

A vaccinat tot persoane din etapa I

„Ideea mea a pornit de la faptul că am văzut că sunt obligat să raportez dozele aruncate. Deci, cineva le centralizează, undeva. De când a început campania, înțeleg că în România s-ar fi aruncat 80 de doze de vaccin. Am zis că n-ar fi normal să fac acest lucru. Dacă cumva mi s-ar întâmpla să nu am personal care este în faza 1 de vaccinat, să mai am o variantă de rezervă și m-am gândit că ar fi bine să vaccinez niște oameni care oricum vor fi vaccinați mai târziu. Asta a fost ideea, doar că n-am dus-o la îndeplinire, pentru că n-a fost cazul. N-am vaccinat pe nimeni altcineva în afară de personalul stabilit de protocol. (...) Dar astăzi, DSP Dâmbovița mi-a oferit o soluție foarte, foarte bună, m-a ajutat foarte mult, au venit cu ideea să-i anunț dacă rămân astfel de doze și ei la nivelul județului vor găsi imediat pe cineva care are nevoie de vaccin și nu mai stau eu să-l caut”, a explicat dr. Laurențiu Belușică la Digi24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel