Adevărul despre scandalul de la Găești. Câți oameni au fost vaccinați anti COVID în plus și ce se va întâmpla cu ei

Dana Lascu / 05 ian 2021 / 22:12
Prima persoană vaccinată la Spitalul din Găești a fost o asistentă. Foto: Facebook / Laurențiu Belușică
Prima persoană vaccinată la Spitalul din Găești a fost o asistentă. Foto: Facebook / Laurențiu Belușică

Ministerul Sănătății a trimis DSP în control la Găești, unde managerul spitalului, dr Laurențiu Belușică, a decis să nu arunce nicio doză și a ales oameni „de pe stradă” să-i vaccineze. Ce spune managerul și ce se va întâmpla cu persoanele vaccinate în plus

Managerul spitalului din Găești, dr Laurențiu Belușică, a declarat că refuză să arunce dozele de vaccin anti COVID-19 neutilizate și că a decis să vaccineze pe oricine dorește, indiferent de vârstă sau de gradul de risc. De altfel, a și făcut un anunț pe pagina de Facebook în acest sens, acolo unde și-a dat și numărul de telefon, pentru a fi sunat de cei doritori.

„Am terminat vaccinarea medicilor, a asistentelor, infirmierelor până și pe a pompierilor. Refuz să arunc vreo doză de vaccin. Să vă spun ceva, pe un centgru de vaccinare, așa cum suntem noi, pot să rămână maximum 4 doze! Desfaci flaconul, faci o doză unui acient programat, și rămâi cu patru. Nu le voi arunca! Deja au fost aruncate 87 de doze în țara asta, e prea mult”, a spus dr Laurențiu Belușică. 

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a spus, însă, cu un ton care aducea a mustrare, că e vorba de un management defectuos și că dacă ți-au mai rămas doze seara, poți foarte bine să-i suni pe cei programați a doua zi să vină mai repede la vaccinare. 

Vor avea a doua doză

„Faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparţin etapei I nu este o tragedie. Până la urmă, important este că au fost vaccinate. Faptul că nu s-au respectat procedurile şi anume beneficiarii vaccinurilor să fie cei din etapa I, aşa cum prevede strategia, pentru că nu întâmplător această etapizare a fost făcută tocmai pentru a echilibra disponibilitatea reală a vaccinurilor cu persoanele care au cea mai mare nevoie să fie vaccinate în această perioadă, acest lucru este un alt aspect care urmează a fi verificat. Din acest punct de vedere, vorbim local de un management defectuos, aş putea spune”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță, la o conferință de  presă susținută la Guvern. 

El a precizat și că persoanelor vaccinate în plus li se va asigura rapelul (a doua doză). 

Managerul Spitalului din Găești a explicat că DSP Dâmbovița a făcut deja un control, marți, la spital, dar a constatat că protocolul a fost respectat: cei care au fost vaccinați au fost persoanele încadrate în etapa I.

A vaccinat tot persoane din etapa I

„Ideea mea a pornit de la faptul că am văzut că sunt obligat să raportez dozele aruncate. Deci, cineva le centralizează, undeva. De când a început campania, înțeleg că în România s-ar fi aruncat 80 de doze de vaccin. Am zis că n-ar fi normal să fac acest lucru. Dacă cumva mi s-ar întâmpla să nu am personal care este în faza 1 de vaccinat, să mai am o variantă de rezervă și m-am gândit că ar fi bine să vaccinez niște oameni care oricum vor fi vaccinați mai târziu. Asta a fost ideea, doar că n-am dus-o la îndeplinire, pentru că n-a fost cazul. N-am vaccinat pe nimeni altcineva în afară de personalul stabilit de protocol. (...) Dar astăzi, DSP Dâmbovița mi-a oferit o soluție foarte, foarte bună, m-a ajutat foarte mult, au venit cu ideea să-i anunț dacă rămân astfel de doze și ei la nivelul județului vor găsi imediat pe cineva care are nevoie de vaccin și nu mai stau eu să-l caut”, a explicat dr. Laurențiu Belușică la Digi24. 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy