Sulfiții, numiți "alergenul anului" 2024. Riscul ascuns din alimente, haine, machiaje și produse pe care le folosim zilnic

Giorgi Ichim |
Data publicării:
Sulfitii - Foto: Freepik @Boswell
Sulfitii - Foto: Freepik @Boswell

Sulfiții au fost numiți drept alergenul anului 2024. Ce sunt sulfiții și unde îi găsim. Suntem expuși la ei mai mult decât credeam.

Sulfiții, prezenți în alimente, băuturi, produse farmaceutice și de îngrijire personală, au fost desemnați "alergenul anului" 2024 de către Societatea Americană de Dermatită de Contact (ACDS).

Sulfiții nu sunt incluși în majoritatea testelor de patch-uri de screening în prezent, astfel că pot fi trecuți cu vederea ca alergeni de contact relevanți, a declarat Donald V. Belsito, profesor emerit în Departamentul de Dermatologie de la Universitatea Columbia din News York City, în prezentarea sa despre Alergenul Anului pe 7 martie, la Reuniunea Anuală a ACDS din San Diego.

Potrivit lui, sulfiții sunt diferiți de sulfat și grupurile nu interacționează între ele.

Sodiul disulfit, un compus anorganic, face parte dintr-un grup de agenți sulfitici, care conțin ionul de sulfit SO32- și includ sulfit de amoniu, sulfit de potasiu și sulfit de sodiu, a spus Belsito.

Mai mult, sulfiții funcționează ca antioxidanți și conservanți într-o gamă de produse, inclusiv alimente și băuturi, produse de îngrijire personală și produse farmaceutice.

Tipul de alergie la sulfiți, diagnosticată prin testare cu patch-uri, este hipersensibilitatea de tip IV sau hipersensibilitatea de tip întârziat, în care pacienții prezintă macule pruriginoase, roșii, descuamate și pete, a declarat Belsito pentru Medscape.

"Nu este vorba despre tipul I, hipersensibilitatea imediată care provoacă urticarie și, în unele cazuri, anafilaxie", a spus el.

Sulfiții pot cauza și aceste efecte secundare, așa că etichetarea corectă a alimentelor și băuturilor este importantă, a subliniat el.

Unele surse comune de sulfiți includ produse de colorare a părului și produse de decolorare, spray-uri de păr, loțiuni de bronzat, machiaj, creme de protecție solară și deodorante, a spus Belsito.

Medicamentele, inclusiv antifungicele topice, corticosteroizii topici și soluțiile nazale pot fi vinovate, la fel și apa din piscine, a mai spus cercetătorul.

În plus, în mediile de lucru, sulfiții pot fi prezenți nu numai în produsele alimentare și băuturi, ci pot fi folosiți și în producția anumitor produse.

Alte posibile surse de expunere la sulfiți includ mediile sanitare și fabricile de textile, chimice, de cauciuc și farmaceutice.

Produsele alimentare cu conținut ridicat de sulfiți de care trebuie să fim conștienți includ fructe uscate, suc de lămâie sau lime îmbuteliate, vin, melasă, suc de struguri etc.

Un studiu realizat de Grupul de Dermatită de Contact din America de Nord a constatat că 28,8% dintre pacienții pozitivi pentru alergie la sulfiți în urma testării cu patch-uri au prezentat dermatită facială, care nu era legată doar de cosmetice și medicamente folosite pe față, ci și de produse precum șamponul.

Potrivit studiului, mâinile au fost al doilea cel mai comun loc de dermatită asociată cu sulfiții, urmate de distribuția generalizată.

Cum să identifici alergia la sulfiți

"Majoritatea cazurilor de dermatită de contact alergic apar la locul aplicării alergenului", a spus Belsito, care a completat că în funcție de locul dermatitei, o istorie detaliată a expunerilor care include cosmetice și medicamente topice, materiale legate de locul de muncă și alimente și băuturi ar putea sugera o alergie la sulfiți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel