Alergia la lapte, posibil supradiagnosticată la copii. Simptomele afecțiunii și cum pot fi ele înșelătoare. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Bebeluși, alimentație
Bebeluși, alimentație

Laptele de vacă este una dintre cele mai frecvente cauze de alergie sau intoleranță alimentară la sugari și copiii mici la nivel global. Dar un nou studiu arată că acestă alergie ar putea fi de fapt supradiagnosticată.

Unii bebeluși și copii au o reacție când beau lapte de vacă sau o formulă preparată din lapte de vacă. Acest lucru oate însemna că are fie o intoleranță la lactoză, fie o alergie la lapte. Dacă bebelușul sau copilul dumneavoastră are una dintre aceste afecțiuni, va trebui să-i modificați dieta pentru a reduce consumul de lapte sau pentru a-l evita cu totul, sub îndrumarea medicului, arată experții de la Pregnancybirthbaby.org.au.

Conform statisticilor, aproximativ 1 din 10 copii mici are o reacție atunci când bea lapte de vacă. Acest lucru se poate datora faptului că are intoleranță la lactoză sau alergie la lapte. Alergia la lapte este mult mai frecventă decât intoleranța la lactoză la copiii sub 5 ani.

Simptomele grave

În unele cazuri, bebelușii sau copiii pot avea o reacție alergică severă și vor avea nevoie de îngrijiri medicale urgente, așa că trebuie să chemați ambulanța sau să mergeți rapid cu el la camera de gardă dacă are: 
- respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație, 
- o limbă umflată, 
- vărsături, 
- este palid sau inconștient.

Intoleranța la lactoză

Intoleranța la lactoză este o problemă a sistemului digestiv – înseamnă că pruncul dumneavoastră nu are enzima necesară pentru a digera lactoza, care este zahărul din lapte.

Principalele simptome ale intoleranței la lactate la bebeluși și copii mici sunt: 
- scaune lichide, uneori verzi, spumoase,
- bfaptul că bebelușii sau copiii mici sunt iritați după ce sunt alăptați sau după ce consumă lapte,
- dureri de stomac,
- balonare,
- au gaze la stomac,
- nu se îngrașă,
- erupție cutanată de scutec.

Alergia la lapte

Alergia la lapte, însă, este o problemă cu sistemul imunitar - organismul reacționează la proteinele din lapte. O alergie implică de obicei alte părți ale corpului, precum și stomacul și poate provoca simptome precum o erupție cutanată sau umflarea feței.

Simptomele alergiei la lapte pot să apară în câteva minute sau chiar la câteva zile și includ: 
- urticarie (urticarie),
- umflarea buzelor, feței sau ochilor, 
- dureri de stomac, 
- vărsături, 
- diaree, 
- respirație zgomotoasă sau șuierătoare, 
- limba umflată, 
- gâtul umflat, 
- o voce răgușită.

Reacțiile întârziate includ:

- o creștere a eczemelor, 
- sânge sau mucus în scaune, 
- vărsături și/sau diaree la 2-24 de ore după ce i-ați dat lapte. 

Medicul dumneavoastră vă poate confirma dacă copilul dumneavoastră este intolerant la lactoză sau are o alergie la lapte făcându-i câteva teste medicale. De asemenea, trebuie menționat că mulți copii mici scapă natural intoleranță sau alergie. 

Afecțiuni supradiagnosticate

Un nou studiu, însă, arată că alergia la lapte ar putea fi de fapt supradiagnosticată. Într-o analiză a datelor privind 1.303 sugari sănătoși care au fost alăptați exclusiv până la vârsta de cel puțin 3 luni, 38% și 74% dintre sugari au avut simptome multiple de alergie la lapte ușoare până la moderate - așa cum sunt definite de ghidurile actuale privind alergiile - la 3 luni și respectiv 12 luni.

Constatările, care au fost publicate în jurnalul Clinical & Experimental Allergy (link direct studiu), sugerează că respectarea ghidurilor actuale poate duce la supradiagnostice la sugari prin etichetarea simptomelor normale ale bebelușilor drept posibile alergii la lapte.

„Există presupunerea că existența unei linii directoare este mai benefică decât a nu avea niciun ghid. Cu toate acestea, liniile directoare bine intenționate trebuie să fie susținute de date solide pentru a evita daunele cauzate de supradiagnosticare care depășesc daunele din diagnosticele de alergie la laptele de vacă ratate și întârziate pe care încearcă să le prevină”, au notat autorii studiului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel