Alexandru Rafila, AVERTISMENT: Cred că valul 5 al pandemiei va dura cel puțin două luni, februarie și martie au risc maxim

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus. Foto: Pixabay
Coronavirus. Foto: Pixabay

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că valul 5 al pandemiei COVID va dura, probabil, cel puțin două luni, iar februarie și martie vor fi lunile de risc maxim. În privința certificatului verde COVID, ministrul a subliniat că decizia va fi una politică. 

„Eu cred că valul 5 al pandemiei COVID va dura mai mult de o lună și jumătate, probabil că va dura cel puțin două luni, văzând ce se întâmplă și în alte țări. Nu avem de unde să știm cât timp va dura, dar vedem cam cum evoluează lucrurile. Cred că lunile de risc maxim sunt lunile februarie și martie", a spus Rafila, la Palatul Parlamentului.

El a menționat că în proiectul de lege privind aplicarea certificatului electronic COVID în România este prevăzut că și persoanele vaccinate cu o singură doză vor primi un certificat, dar el va deveni definitiv doar în momentul în care se vor vaccina cu a doua doză.

Ministrul Sănătății a precizat că certificatul electronic COVID va fi aplicat doar pe teritoriul țării noastre, iar românii care vor să călătorească în alte state trebuie să respecte legislația europeană în privința certificatului verde.

Dar decizia în privința introducerii certificatului verde COVID va fi una "politică", după un consens în cadrul coaliției de guvernare, a subliniat Alexandru Rafila.

„Oamenii sunt incitați, nu sunt informați absolut deloc și ei au protestat împotriva a ceva despre care cred că nu aveau prea multe informații. Eu cred că trebuie să fim echilibrați, dar trebuie să fim și responsabili pentru sănătatea publică. (...) Ideea este următoarea: decizia va fi politică. Trebuie să ajungem la un consens din partea coaliției. Atât eu, ca ministru al Sănătății și ca profesionist în sănătate, ca și colegi mei din PSD, sprijin această inițiativă. Rămâne ca ceilalți parteneri ai noștri din coaliție să accepte această soluție sau să o îmbunătățească, dar trebuie să găsim o soluție, astfel încât noi să fim pregătiți înainte de valul pandemic”, a afirmat Alexandru Rafila la Parlament.

Întrebat dacă este posibilă o asumare a Guvernului pe acest proiect de lege, ministrul Sănătății a spus: „Este, din punctul meu de vedere, cred că este o manieră care duce la o adoptare rapidă și care face posibilă aplicarea lui atunci când ne aflăm pe un trend crescător".

„Dacă noi adoptăm, să spunem, până la sfârșitul acestei luni sau în prima săptămână din luna ianuarie acest certificat, atunci o să putem să numărăm săptămânile de creștere corect. Dacă noi însă o să-l adoptăm, să spunem, pe data de 1 februarie, atunci o să mai trebuiască să mai așteptăm niște săptămâni să crească numărul de cazuri. Or, nu este în regulă”, a adăugat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel