Alexandru Rafila, detalii despre persoanele care ar putea beneficia de testare gratuită COVID-19 ca să meargă la muncă

Dana Lascu |
Data publicării:
Rafila, despre refugiații veniți din Ucraina
Rafila, despre refugiații veniți din Ucraina

Ministrul Sănătății, prof dr Alexandru Rafila, a făcut câteva precizări legate de proiectul de lege prin care se va implementa obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Același proiect, care este în stadiul de draft, prevede și care sunt persoanele care ar trebui să beneficieze de testare gratuită COVID-19. 

Prof dr Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre categoria de persoane care ar trebui să beneficieze de testare gratuită COVID-19 ca să obțină certificatul verde și să poată merge la locul de muncă. Ministrul a mai explicat și de ce forma prezentă a proiectului prevede 11 teste gratuite pe lună.

„Noi trebuie să stabilim în primul rând o perioadă în care o persoană care se gândește să se vaccineze beneficiază de teste gratuite. Vă dau un exemplu. Distanța între două doze de vaccin este de maxim 42 de zile.

Dacă cineva hotărăște să se vaccineze și se administrează doza întâi, doza a doua poate după 21 de zile, după 30 de zile și așa mai departe. O astfel de persoană ar trebui să beneficieze, în mod evident, de testare gratuită. Atunci ne-am gândit să facem un sistem.

De ce 11 teste pe lună? Pentru că o lună are în principiu 22 de zile lucrătoare, și aceste teste îi asigură accesul la serviciu. Despre asta este vorba”, a declarat prof dr Alexandru Rafila.

Draftul de proiect detaliază categoriile de români care vor putea merge la muncă și condițiile pentru obținerea certificatului verde.

În forma actuală a proiectului de lege, certificatul verde va fi eliberat pentru persoanele vaccinate cu prima doză cu valabilitate până la programarea următoarei doze, pentru persoanele vaccinate cu schema completă, pentru persoanele trecute prin boală cu valabilitate de 180 de zile, pentru persoanele testate cu test antigen rapid cu valabilitate de 48 de ore sau pentru persoanele testate cu test PCR cu valabilitate de 72 de ore, notează Antena3. 

Angajații vor avea la dispoziție 11 teste COVID-19 pe lună asigurate din bugetul de stat, chiar dacă lucrează la privat sau la stat.

Atenție, însă, cei care nu prezintă certificatul verde se pot alege câu contractul individual de muncă suspendat de drept și fără plata drepturilor salariale.

Suspendarea va înceta, însă, când angajatul va prezenta certificatul verde.

Totodată, angajatorii care nu vor solicita certificatul verde vor putea fi sancționați cu amendă de la 10.000 de lei la 100.000 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel