Separatoarele dintre bănci ar putea fi periculoase. Alexandru Rafila: simularea pentru începerea școlii, „cea mai bună idee”

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Alexandru Rafila  FOTO: arhivă personală
Alexandru Rafila FOTO: arhivă personală

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, crede că o simulare cu elevii a începerii școlii este cea ai bună idee. El crede că în anumite condiții, separatoarele de plastic dintre bănci ar putea fi periculoase.

Profesorul Alexandru Rafila propune ca în timpul rămas până la începerea școlii să se facă o simulare cu copiii în clase, pentru a vedea cum funcționează măsurile dispuse de autorități.
„Cred că cea mai bună idee, pentru o decizie care să fie într-adevăr utilă în prevenirea infecției și pentru a evita alte complicații, ar fi o simulare: cum funcționează o astfel de clasă, să vedem cum se comportă copiii. Putem încerca o zi, două, se pot găsi copii care să fie aduși de părinți, eventual pe bază de voluntariat, și să vedem cum funcționează o astfel de clasă, cum suportă copiii masca timp de 4-5 ore, care sunt elementele care ar putea să apară, pentru că sunt lucruri la care pur și simplu nu ne gândim în acest moment, dar dacă facem o simulare, putem să vedem care sunt punctele slabe, putem să intervenim, să renunțăm, poate, la anumite lucruri pe care le hotărâm acum, pentru că e de preferat să facem lucrurile bine înainte de începerea anului școlar”, a declarat profesorul Alexandru Rafila la Digi24.

Separatoarele dinte bănci ar putea fi periculoase?

E a justificat apoi că astfel se va putea afla dacă o măsură luată se va dovedi inaplicabilă, ori mai puțin aplicabilă.
„În aceste săptămâni cât au mai rămas până la începerea școlii, această simulare ar putea să fie făcută deja, ca să se poată lua o decizie care să apere și sănătatea publică, pe de o parte, dar să facă posibilă și desfășurarea corespunzătoare a procesului didactic”,  a arătat reprezentantul României la OMS.
Profesorul Rafila a atras atenția, de pildă, că măștile trebuie să fie adaptate ca dimensiune pentru craniul copiilor pentru a furniza o protecție adecvată și, de asemenea, crede că în clase ar trebui să fie mai puțini elevi, pentru diminuarea riscului de infecții. 
De asemenea, el a făcut câteva precizări și despre separatoarele de plastic dintre bănci. „Eu nu știu cum va funcționa un astfel de sistem cu separatoare de plexiglas, mai ales că discutăm de copii mici, care se pot împiedica de aceste separatoare atunci când se mișcă prin clasă. Presupunem că mai există și pauze în care ei mai intră și ies și lucrul ăsta trebuie să se facă cu ușurință, atenție, și acesta este un element, adică nu trebuie în niciun fel îngreunată circulația în clasă”, a subliniat președintele Societății Române de Microbiologie. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel