Studiu: Alimentaţia sănătoasă reduce nivelul de durere cronică

alimentatia-sanatoasa-reduce-nivelul-de-durere-cronica_99047200 Foto: Freepik @kjpargeter

Un nou studiu arată că alimentaţia sănătoasă reduce nivelul de durere cronică.

Adoptarea unei alimentaţii sănătoase poate reduce severitatea durerii cronice, a constatat un studiu australian, transmite luni agenţia Xinhua, citează Agerpres.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Australia de Sud a identificat, într-un nou studiu, o asociere directă între un aport sporit de alimente recomandate în "Australian Dietary Guidelines" ale guvernului federal - îndrumări privind alimentaţia sănătoasă - şi reducerea nivelului de durere corporală, în special în rândul femeilor.

"Este de notorietate faptul că a mânca bine este benefic pentru starea de sănătate şi starea de bine. Dar a şti că schimbările simple în dietă pot contracara durerea cronică ar putea avea un efect major", a declarat Sue Ward, coautoare a studiului.

Cercetări anterioare au demonstrat că peste 30% dintre persoanele din întreaga lume se confruntă cu durerea cronică, femeile şi persoanele supraponderale sau obeze fiind cele mai afectate.

Noul studiu a constatat că un consum mai mare de alimente de bază precum legume, fructe, cereale, carne slabă, lactate şi alternative la acestea reduce durerea cronică, indiferent de greutatea corporală.

"Este extrem de valoros să ştim că alegerile alimentare şi calitatea generală a alimentaţiei unei persoane nu numai că o vor face mai sănătoasă, dar vor contribui şi la scăderea nivelului de durere", a precizat Ward.

Studiul a constatat că efectul alimentaţiei sănătoase asupra reducerii nivelului de durere cronică a fost mai evident în cazul femeilor decât al bărbaţilor.

Ward a indicat că este posibil ca proprietăţile antiinflamatoare şi antioxidante ale grupurilor de alimente de bază să fie cele care reduc durerea. Echipa sa nu a putut, însă, să declarare cu certitudine că o alimentaţie mai slabă calitativ conduce la un nivel mai mare de durere sau că prezenţa durerii este cea care conduce la o alimentaţie nesănătoasă. 

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare

Chimicalele eterne cresc riscul de diabet tip2

10 sep 2025, 19:49
Expunerea la chimicalele eterne sau PFAS, poate crește cu 31% riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Aceste substanțe, prezente în apă, ambalaje alimentare și produse casnice, afectează...

Care este tensiunea arterială normală?

11 sep 2025, 10:52
Tensiunea arterială normală este esențială pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Orice abatere poate semnala un risc crescut de hipertensiune sau alte boli cardiovasculare.