Probleme cu auzul? Simptomul banal al bolii Parkinson. Apare cu mulți ani înainte de apariția bolii
Noi descoperiri privind riscul de Parkinson prin pierderea auzului. Cu fiecare 10 decibeli pierduți, riscul de Parkinson crește cu 57%
Un studiu realizat pe peste 418.000 de europeni a arătat că există o legătură între consumul anumitor alimente și tipuri diferite de AVC (accident vascular cerebral).
Diferite tipuri de alimente sunt legate de riscuri mai mari sau mai mici pentru un anumit tip de accident vascular cerebral (AVC), arată cel mai mare studiu realizat până acum pe această temă, care a fost publicat deja în European Heart Journal (link studiu).
Până în prezent, majoritatea studiilor au avut în vedere asocierea dintre alimente și accidentul vascular cerebral total (toate tipurile de accident vascular cerebral combinat) sau au vizat doar accident vascular ischemic. Studiul de față, însă, investighează separat accidentul vascular cerebral ischemic și accidentul vascular hemoragic.
Accident vascular cerebral ischemic apare atunci când un cheag de sânge blochează o arteră care furnizează sânge creierului sau când trombul se formează undeva în corp și se deplasează la creier, unde blochează fluxul de sânge. Accident vascular cerebral hemoragic apare atunci un vas de sânge se spartge în creier și apare o sângerare care dăunează celulelor din apropiere. Aproximativ 85% din accidentele vasculare cerebrale sunt ischemice și doar 15% hemoragice. Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces la nivel mondial.
În studiul de față Dr Tammy Tong, autor principal, epidemiolog nutrițional la Departamentul Nuffield pentru Sănătate a Populației, Universitatea din Oxford (Marea Britanie), și colegii săi au analizat datele de la 418.329 de bărbați și femei din nouă țări (Danemarca, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și Regatul Unit), care au fost recrutați la investigația europeană prospectivă în domeniul cancerului și nutriției ( EPIC), studiu realizat între anii 1992 și 2000. Participanții au completat chestionare cu privire la dietă, stil de viață, istoric medical și factori socio-demografici și au fost urmăriți în medie de 12,7 ani. În această perioadă, au existat 4.281 de cazuri de accident vascular cerebral ischemic și 1.430 cazuri de accident vascular cerebral hemoragic.
Grupurile alimentare studiate au inclus carne și produse din carne (carne roșie, carne procesată și păsări de curte), pește și produse din pește (pește alb și pește gras), produse lactate (inclusiv lapte, iaurt, brânză), ouă, cereale și produse din cereale, fructe și legume (combinate și separat), leguminoase, nuci și semințe și fibre dietetice (fibre totale și cereale, fructe și fibre vegetale).
Studiul a constatat că, deși aporturile mai mari de fructe, legume, fibre, lapte, brânză sau iaurt au fost legate fiecare cu un risc mai mic de accident vascular cerebral ischemic, nu a existat o asociere semnificativă a acestora cu un risc mai mic de accident vascular cerebral hemoragic. Cu toate acestea, un consum mai mare de ouă a fost asociat cu un risc mai mare de AVC hemoragic, dar nu și cu AVC-ul ischemic.
„Cea mai importantă constatare este că un consum mai mare de fibre dietetice și fructe și legume a fost puternic asociat cu riscuri mai mici de accident vascular cerebral ischemic, care susține ghidurile europene actuale. Publicului larg ar trebui să-i fie recomandat să-și crească consumul de fibre, fructe și legume, dacă nu o face deja. (...) Studiul nostru subliniază, de asemenea, importanța examinării subtipurilor de AVC separat, deoarece asociațiile dietetice diferă pentru accidentul vascular cerebral ischemic și hemoragic și este în concordanță cu alte dovezi, care arată că alți factori de risc, cum ar fi nivelul colesterolului sau obezitatea, influențează, de asemenea, cele două subtipuri de accidente vasculare cerebrale în mod diferit", a arătat Dr Tammy Tong.
Cantitatea totală de fibre (inclusiv fibre din fructe, legume, cereale, leguminoase, nuci și semințe) pe care oamenii le-au mâncat a fost asociată cu cea mai mare reducere potențială a riscului de accident vascular cerebral ischemic. Aportul a 10 g de fibre pe zi a fost asociat un risc cu 23% mai mic, ceea ce este echivalent cu aproximativ două cazuri mai puțin la 1.000 de oameni populația de peste zece ani.
Fructele și legumele, separat, au fost asociate cu un risc cu 13% mai mic pentru fiecare 200 g consumate pe zi, ceea ce este echivalent cu un caz mai puțin la 1.000 de oameni din populația de peste zece ani. Niciun fel de aliment nu a fost legat cu un risc semnificativ mai mare statistic de accident vascular cerebral ischemic.
Pe baza estimărilor din Marea Britanie, două felii groase de pâine prăjită integral furnizează 6,6 g de fibre, o porție de broccoli furnizează aproximativ 3g, iar un măr crud, mediu, oferă aproximativ 1,2 g de fibre. Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) și Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa recomandă consumul a cel puțin 400 g de fructe și legume pe zi; ESC sugerează, de asemenea, că oamenii ar trebui să consume 30-45 g de fibre pe zi.
Cercetătorii au descoperit că pentru fiecare 20 g suplimentar de ou consumate pe zi, există un risc cu 25% mai mare de accident vascular cerebral hemoragic, echivalent cu 0,66 cazuri în plus la 1.000 (sau aproximativ două cazuri la 3.000) de oameni din populație de peste zece ani. Un ou de dimensiune mare cântărește aproximativ 60g. Consumul de ouă în studiul EPIC a fost redus în general, cu o medie mai mică de 20g consumate pe zi.
Cercetătorii spun că asociațiile pe care le-au găsit între diferite alimente și accident vascular cerebral ischemic și hemoragic ar putea fi explicate parțial prin efectele asupra tensiunii arteriale și a colesterolului.
Atenție, însă, întrucât studiul este observațional, nu poate arăta că alimentele studiate provoacă o creștere sau o scădere a riscului de accident vascular cerebral ischemic sau hemoragic, doar că acestea sunt asociate cu riscuri diferite. Nu au fost disponibile informații despre tratamentele acestor persoane (inclusiv statine).
Noi descoperiri privind riscul de Parkinson prin pierderea auzului. Cu fiecare 10 decibeli pierduți, riscul de Parkinson crește cu 57%
Semnul banal care îți arată că faci demență. Apare cu 10 ani înainte și NU este vorba de pierderea memoriei.
Boala Alzheimer este legată de creier. Acum, medicii vin cu o nouă ipoteză care schimbă tot ce se știa despre boala care macină creierul.
Cum o boală comună poate fi confundată cu demența. Semnele care dau de gândit. La ce să fii atent.
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA. Când va fi disponibilă și în Europa.
Aceasta este cantitatea de alcool care îți devastează creierul. Este mult mai puțină decât ai crede.
Acesta este primul semn al bolii Parkinson. Apare cu cel puțin 10 ani înaintea tremorului.
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Obiceiul care triplează riscul de moarte. Îți fură ani de viață.
Evenimentul care îți degradează vasele de sânge din creier. Crește semnificativ riscul de demență. Perturbă fluxul sanguin din creier.
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni.
Acesta este cel mai rău lucru pentru creier. Îl macină în totalitate.
Semnul simplu care indică revenirea din comă. Ce se întâmplă în creierul pacienților. Care este semnalul cheie.
COVID a generat complicații pe termen lung, iar efectele se văd și în prezent. Apar la 88% din persoanele care au avut COVID.
O simplă fotografie a ochilor poate detecta Alzheimer cu 10 ani înainte. Descoperirea care schimbă totul!
Acest semn banal îți arată dacă vei face demență. Dacă vezi ASTA, creierul tău este afectat.