Alimentele care ne scapă de migrene. Pleșea: Trei luni de zile să ai în dietă magneziu și Omega 3

Migrenele pot fi generate și de stilul alimentar. Care sunt cele mai potrivite produse ce ne scapă de durerile de cap și la ce trebuie să fim atenți atunci când consumăm...
Migrena este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din lume și cea mai frecventă boală neurologică, afectând atât creierul, cât și nervii.
La nivel mondial, 1 miliard de oameni suferă de migrenă, iar acest lucru face ca migrena să fie a treia cea mai frecventă boală din lume, fiind a șasea cea mai invalidantă boală, notează Migraine.
Statistic, 8 din 10 persoane care suferă de migrene sunt femei, iar acest lucru este dat de fluctuațiile nivelului de estrogen din timpul unei luni. De asemenea, 1 din 4 femei a trecut printr-un astfel de episod la un moment dat.
Migrena, cauze și simptome
Cele mai predispuse persoane la această afecțiune sunt:
- femeile
- persoanele cu un istoric de migrenă în familie
- adulții între 18 și 44 de ani
- persoanele cu depresie, anxietate și probleme de somn
- persoanele fără serviciu, mai arată statistica oferită de Migraine.
În ceea ce privește factorii care pot duce la apariția migrenelor, aceștia sunt într-un număr mare și încă se mai cercetează.
Potrivit dr. Ruxandra Pleșea, pe lângă factorii genetici și cei care țin de hormoni, dar și de alimentație.
Migrena este foarte puternică și poate să țină de la câteva ore la câteva zile și de obicei este însoțită și de alte simptome, inclusiv:
- gastrointestinale
- intoleranță pentru lumină
- intoleranță pentru miros.
”Mulți știu când se apropie atacul migrenos, dar nu știu ce îl declanșează.
Vibrația interioară se face și cu mâncare, mai bun sau mai rea. Dacă avem anumite predispoziții pentru sindromul migrenos trebuie să știm că și de la mâncare sau de la stilul de viață se pot întâmpla atacurile mai frecvente sau mai puțin frecvente”, a spus dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, la Neatza cu Răvan și Dani.
De altfel, medicul a ținut să sublinieze că migrenele nu sunt ”un moft”, ele nu apar doar dacă nu ai mâncat ceea ce trebuie sau ce dacă ai băut prea mult cu o seară înainte, și de regulă, durerile acestea de cap trec cu o alimentație corespunzătoare sau cu un antiinflamator.
”Dacă la antiinflamatoare multe nu trece și ești în acel cerc vicios, antiinflamatoarele produc mai degrabă afectarea florei intestinale și inflamație, să știți că atacurile migrenoase cresc în frecventă, pentru că este la stomac are legătură cu capul, și la femei, și la bărbați.
Flora intestinală, inflamația, are legătură cu histamina. Adică un produs care crește în alimente, cu cât ele sunt mai vechi.
Dacă genetic nu poți scăpa cum trebuie de histamina din corp, pe care o ai din alimente, dar o și produci și ai o floră intestinală proastă, histamina stă într-o cantitate crescută și este foarte implicată în atacurile migrenoase”, a mai spus nutriționistul.
Alimente care ne ajută să scăpăm de migrene
În acest sens, dr. Pleșea a realizat o listă a alimentelor care pot ajuta în tratarea migrenei.
Potrivit medicului, ”cu cât alimentul este mai învechit, de exemplu brânza învechită, bogată în tiamină, alcoolul, berea, murăturile, ciu cât sunt mai mult ținute în frigider, cu atât dezvoltă mai multă histamină.
Dacă ești o persoană care mai are și probleme de piele, curge nasul, ai sindrom diareic, este clar că ai intoleranță la histamină care se asociază cu migrena și trebuie ținută o dietă scăzută în histamină”, a mai spus nutriționistul.
De altfel, medicul a punctat că peștele vine cu o multitudine de beneficii, inclusiv cu reducerea inflamațiilor la nivelul creierului și cu un aport de nutrienți și acizi grași omega 3, dar cu o condiție extrem de importantă: să nu fie vechi.
”În dieta pentru migrene se recomandă un indice glicemic scăzut, pentru că și metabolismul glucozei în creier are o mare legătură cu migrena, dacă scade mult glucoza sau face acele jocuri sus-jos, nu e bine pentru creier.
Și atunci trebuie fibre, din cerealele integrale. Orezul negru pus lângă pește este foarte sănătos. Ne mai trebuie fibre și vitamine din legume.
Magneziul este iarăși un element foarte important pentru dieta contra migrenei.
Pentru a avea pe sindromul migrenos un rezultat trebuie ca trei luni de zile să ai în dietă magneziu și omega 3”, a mai spus medicul.
Totodată, acesta atrage atenția cu privire la câteva alimente care sunt bogate în vitamine,minerale și nutrienți, dar care au și un conținut important de histamină, care deși sănătoase, ar putea să crească riscul de apariție la migrenelor.
Între acestea se numără roșiile, spanacul, avocado, citricele sau nucile. Ele se află pe o listă ”gri”, la care trebuie să fim atenți dacă declanșează migrene după consum.
”Sunt suplimente care au studii și s-a dovedit că pot să fie benefice. De exemplu, coenzima Q10, vitamina B2, magneziu citrat, scorțișoara, acidul alfa lipoic și curcuminul, care scad și ele inflamația în creier, sunt și ele cu potențiale beneficii, însă trebuie luate 2-3 luni.
Nu în ultimul rând, o cură cu probiotice care să îmbunătățească flora ca să aibă legătură cu metabolismul histaminiei”, a mai spus nutriționistul.
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
-
Infecția urinară comună poate semnala riscul de cancer urogenital17.09.2025, 13:50
-
Ai voce în cap când citești? Descoperirea șocantă făcută de neurologi17.09.2025, 12:26
-
10 factori care cresc riscul de AVC. Contribuie și la severitatea acestuia
Acești 10 factori cresc riscul de AVC și contribuie la gravitatea acestuia.
Probleme cu auzul? Simptomul banal al bolii Parkinson. Apare cu mulți ani înainte de apariția bolii
Noi descoperiri privind riscul de Parkinson prin pierderea auzului. Cu fiecare 10 decibeli pierduți, riscul de Parkinson crește cu 57%
Testul simplu care depistează demența. Pune diagnosticul înainte ca simptomele să apară
Acest test simplu depistează demența cu mult timp înainte ca primele simptome să fie evidente.
Alzheimerul, o boală a întregului organism. Nu afectează doar creierul – studiu
Alzheimerul nu distruge doar memoria, ci zdruncină întregul organism din interior, celulă cu celulă.
Ce se întâmplă în creierul celor care au făcut AVC
Alimentele care îți distrug creierul în 4 ore după consum
Ce se întâmplă în creier când zicem "Aha". Impactul nebănuit asupra rețelei cerebrale
Ce se întâmplă în creier când îți amintești de ceva. Detaliul major pe care nu ți l-a spus nimeni.
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice
Auzi bătăile inimii în ureche? Ar putea fi fatal
Obiceiul care triplează riscul de moarte
Obiceiul care triplează riscul de moarte. Îți fură ani de viață.
Cum o boală comună poate fi confundată cu demența. Semnele care dau de gândit
Cum o boală comună poate fi confundată cu demența. Semnele care dau de gândit. La ce să fii atent.
"Curățarea creierului” în timpul somnului poate reduce riscul de demență. Cum faci asta
Adevărul ascuns despre băuturile care îți distrug creierul
Băuturile care îți condamnă creierul la demență. Au efect pe termen lung.
Alzheimer, debut silențios. Biomarkerii bolii apar de la 24 de ani
Vârsta la care apar primele semne ale bolii Alzheimer. E șocant! E mult mai devreme decât credeai.
Lucrul de zi cu zi care îți erodează creierul. Accelerează pierderea memoriei
Ceața mentală, o consecință pe termen lung a long COVID
COVID a generat complicații pe termen lung, iar efectele se văd și în prezent. Apar la 88% din persoanele care au avut COVID.
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA. Când va fi disponibilă și în Europa.
Testul rapid de 15 minute ar putea îmbunătăți șansele pacienților cu AVC de a evita leziunile cerebrale
Un test rapid de 15 minute ar putea îmbunătăți șansele pacienților cu AVC de a evita leziunile cerebrale.
Leziunile cerebrale cresc riscul de glioblastom. Ce simptome să urmărești
Orele lungi de muncă, impact asupra structurii creierului
Proteinele care îți distrug creierul. Consumă memoria iremediabil
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei.