Ce mâncăm la plajă. Alimentele care protejează pielea de radiațiile solare
Protejarea pielii de soare este importantă tot timpul anului, dar mai ales în timpul verii. Razele soarelui pot deteriora pielea și pot provoca îmbătrânirea acesteia sau chiar...
Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), una din cinci persoane va fi diagnosticată cu cancer de piele pe parcursul vieții. Așadar, utilizarea unei protecții solare este extrem de necesară pentru toată lumea.
Deși cremele de protecție solară sunt considerate prima linie în protecția pielii, există multe produse naturale - atât orale, cât și externe - care s-au dovedit eficiente în protejarea pielii de soare.
Alge
Cercetătorii japonezi au găsit dovezi că antioxidanții din unele alge marine pot protejarea pielea împotriva dezvoltării ridurilor după expunerea la lumina ultravioletă B (UVB). Radiația UVB este frecvența de undă care determină înroșirea pielii și arsurile solare.
Un studiu (link direct) realizat pe 2011 sugerează că folosirea unui antioxidant numit fucoxantină, derivat din alge brune, a redus în local markeri cauzatori de cancer. Deoarece algele marine protejează efectele radiațiilor UV pe măsură ce cresc, cercetătorii consideră că această protecție se poate transfera la persoanele care le consumă sau le folosesc extern, aplicate pe piele.
Roșiile
Roșiile conțin antioxidanți din familia carotenoidelor. Cercetătorii numesc carotenoizi "fotoprotectori", ceea ce înseamnă că au un compus care ajută organismele vii să combată daunele cauzate de lumina solară. De asemenea, potrivit studiilor, roșiile furnizează antioxidantul licopen, care a fost legat de protecția pielii împotriva daunelor UV.
Beta-caroten
Beta-carotenul este un compus care se găsește în legumele portocalii precum dovleacul, dovlecelul și cartoful dulce și fructe precum caisul și pepenele galben. Sprijină sistemul imunitar și ochii, dar, de asemenea, studiile au demonstrat că protejează pielea de roșeață și de îmbătrânirea prematură dar poate oferi și protecție împotriva radiațiilor solare.
Rețineți că studiile nu au arătat niciun beneficiu în prevenirea cancerului de piele, așa că veți avea în continuare nevoie de protecție solară suplimentară, precum protecția solară și îmbrăcămintea.
Plante
Plantele se pot proteja de daunele solare UV prin prezența antioxidanților, în special a vitaminelor C și E care se găsesc în frunze și tulpini. Un studiu din 2003, realizat de Journal of the American Academy of Dermatology, a descoperit că o combinație a acestor vitamine oferă o anumită protecție împotriva roșeței și daunelor provocate de expunerea la soare.
În plus, vitamina C, utilizată topic cu vitamina E și melatonină, a avut rezultate pozitive similare atunci când a fost aplicată înainte de expunerea la UV (dar nu în timpul sau după). Puteți obțin un aport semnificativ de vitamina C, consumând ardei roșii, căpșuni, broccoli, papaya și ananas. Semințele de floarea-soarelui, migdalele, spanacul și avocado sunt surse bune de vitamina E.
-
-
Un nou vaccin Moderna, recomandat în UE16.12.2025, 20:26
-
Cele mai bune 6 ceaiuri pentru crampele menstruale16.12.2025, 19:13
-
-
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
