Alimentele pe care să nu le mânănci crude. Toxiinfecții alimentare
Multe alimente crude sunt sigure, dar unele pot fi infestate cu bacterii sau paraziți ori pot conține substanțe toxice. Iată care sunt alimentele neprocesate care vă pot îmbolnăvi:
Sushi
Făcut din felii de pește crud, legume și avocado, sushi poate fi o modalitate bună de a obține vitamine și acizi grași omega-3. Dar sushi poate fi și infectat cu bacterii și paraziți, cum ar fi anisacaza (viermele anisakis), care poate provoca vărsături, diaree și dureri de stomac.
Copiii mici, femeile însărcinate sau cele care alăptează și persoanele cu probleme imunitare ar trebui să ignore peștele crud sau negătit. Oricine ar trebui să evite, de asemenea, peștii care ar putea fi bogați în mercur, cum ar fi peștele-spadă, tonul și rechin.
Porc
Carnea crudă sau negătită de porc poate avea bacterii cum ar fi salmonella, E. coli și listeria. Puteți să vă îmbolnăviți de la consumul de carne de porc care nu a fost suficient de bine gătită sau de la tocătoarele, blaturile sau ustensilele care au atins carnea de porc crudă. Carnea de porc trebuie gătită la cel puțin 70 de grade C, apoi este lăsată să se odihnească timp de cel puțin 3 minute înainte să o serviți.
Stridiile
Acestea pot fi infestate cu virusuri și bacterii din apele în care trăiesc. Dacă nu sunt bine preparate, pot infecta persoanele care le mănâncă. Stridiile pot răspândi o infecție numită vibrioză, care te poate face foarte bolnav. De asemenea, pot răspândi hepatita A, un virus care provoacă boli hepatice. Gătiți complet stridiile înainte de a le mânca, recomandă medicii de la WebMD.
Ceviche
Ceviche înseamnă fructe de mare crude, marinate în suc de lămâie sau lime. La fel ca sushi, există riscul să aibă bacterii și paraziți care pot provoca toxiinfecții alimentare. Evitați peștele negătit sau crud, mai ales dacă vă aflați într-un grup cu risc crescut, adică sunteți gravidă, alăptați sau aveți probleme imune. Gătiți fructele de mare la minimum 70 de grade Celsius, chiar și mai mult.
Carne tartare (friptura în sânge)
Este ok dacă nu vă place carnea bine făcută, dar nu este sigur să mergeți la cealaltă extremă. Friptura sau tartarul de pui este carnea mâncată negătită! Carnea crudă și păsările de curte au run risc mare să provoace intoxicații alimentare. Ele pot avea tot felul de bacterii, de la E. coli la salmonella, care vă pot îmbolnăvi grav. Pentru a fi în siguranță, carnea este bine să fie gătită.
Ouă crude
Ouăle proaspete pot fi infestate cu salmonella, care poate provoca otrăviri alimentare. Cel mai bun mod de a evita să vă îmbolnăviți este să vă asigurați că gătiți ouăle până când albușul și gălbenușul sunt tari. Puneți în frigider ouăle sau alimentele care conțin ouă imediat după ce le cumpărați/gătiți. Pentru rețetele care necesită ouă crude, cum ar fi sosul Caesar sau sosul olangez, folosiți numai ouă pasteurizate.
Făină și aluat
Poate fi tentant să guștați de aluat atunci când faci prăjituri, dar orice făină negătită vă poate face rău. Făina poate avea bacterii ca E. coli. Nu gustați aluatul crud sau amestecurile, și nu adăugați făină în produsele alimentare care nu vor fi gătite. Copiii nu ar trebui să se joace cu făină sau cu aluat.
Și după ce ați pus mmâna pe făină, nu uitați să vă spălați bine mâinile.
Cartofii cruzi
Ce faci cu un cartof care s-a înnegrit sau înverzit? Partea verde a cartofului are solanină, o substanță amară care vă poate îmbolnăvi. Poate provoca diaree, febră, cefalee și vărsături. Tăiați partea verde împreună cu nodurile (partea încolțită), și spălați cartofii înainte de a-i pregăti. Odată ce începeți, gătăți-i complet și nu îi mâncați niciodată cruzi.
Fasolea roșie
Dacă mâncați doar patru sau cinci boabe de de fasole roșie crude vi se poate face foarte rău. Fasolea - în special cea roșie – conține o proteină numită lectină sau PHA. De obicei este distrusă în timpul gătitului. Înmuiați fasolea roșie crudă timp de cel puțin 5 ore, apoi o scurgeți și aruncați apa, iar ulterior o firbeți timp de cel puțin 30 de minute.
Nu folosiți un slow-cooker. Nu va ridica temperatura suficient de mult cât să distrugă toxina. Fasolea conservată este sigură. Boabele respective au fost gătite deja.
Fasole Lima
Cianura otrăvitoare este prezentă în mod natural în unele alimente și plante, inclusiv în fasolea Lima, mai ales la cea sălbatică. Pentru a fi în siguranță, înmuiați fasolea Lima peste noapte, apoi fierbeți-o timp de cel puțin 2 ore înainte de a o mânca.
Migdalele amare
Ca și fasolea lima, migdalele amare au și cianuri. Dacă mănâncați un pumn de migdale amare asta vă poate îmbolnăvi. Dar migdalele pe care le cumpărați în magazine sunt din soiul dulce, care sunt bune pentru consum. Atenție la gust.
Ciupercile sălbatice
Unele ciuperci sălbatice au toxine precum agaritina și amatoxina. Acești compuși vă pot afecta ficatul și pot cauza alte probleme grave de sănătate. Chiar și ciupercile crude sau ciupercile lovite care nu au aceste toxine pot cauza reacții precum vărsături, diaree și dureri de stomac dacă nu sunt curățate și gătite înainte de a le mânca.
Boabe de ricin
Dacă mestecați și înghiți ricin, puteți fi expus la o otravă cu același nume. Și o cantitate mică vă poate fi fatală! Dacă doar semințele sunt înghițite (fără să fie nu mestecate), există o șansă ca organismul să nu asimileze în ricin.
Manioc (Cassava)
Ca și migdalele amare și fasolea de lima, maniocul crud are urme de cianură. Dacă rădăcinile sunt curățate și bine gătite, ele pot fi mâncate. Dar dacă sunt consumate crude sau negătite, ele pot provoca diaree, dureri de stomac și vărsături.
Frunzele de rubarbă
Tulpinile cărnoase, ca de țelină, sunt adesea folosite pentru a face plăcinte și sunt bune de mâncat. Dar frunzele plantei conțin acid oxalic, un compus toxic. Dacă le mâncați asta vă poate provoca arsuri în gură, probleme de respirație, diaree și dureri de stomac.
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Ce să faci dacă ți-ai ars limba: 9 metode simple pentru limba arsă
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
