Alzheimer, de ce femeile au un risc mai mare să facă boala decât bărbații

Dana Lascu |
Data publicării:
 Demență, boala Alzheimer
Demență, boala Alzheimer

Incidența bolii Alzheimer este mai mare la femei decât la bărbați, iar cercetătorii cred acum că știu de ce se întâmplă asta. Există, totuși, o explicație: 

O echipă de cercetători de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, din Nashville, SUA, a identificat diferențe de gen în ceea ce privește modul în care proteinele tau legate de apariția Alzheimer se răspândesc in creier.

Cercetările sugerează că proteina tau se răspândește prin creier ca o infecție, se deplasează de la neuron la neuron, și transformă alte proteine în molecule anormale care duc la moartea celulelor creierului. În acest studiu, cercetătorii au folosit date provenite din tomografia cu emisie de pozitroni (PET) pentru persoanele sănătoase și pacienții cu insuficiență mentală (cognitivă) ușoară pentru a crea o analiză grafică a modului în care se răspândesc proteinele tau.

„Este ca și cum ai reconstrui o scenă a crimei. Nu erai acolo când s-a întâmplat, dar poți determina pe unde a intrat criminalul în casă și în ce camere a intrat", a spus cercetătorul principal Sepi Shokouhi, profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale.

„Analiza grafică face ceva similar, pentru a arăta cum se răspândește proteina tau dintr-o regiune în alta", a explicat Shokouhi, într-un comunicat de presă.

Cercetătorii au descoperit că structura rețelelor tau este diferită la bărbați și la femei, femeile având un număr mai mare de „regiuni de legătură", care conectează diferite zone ale creierului.

În funcție de sex, diferă răspândirea proteinelor tau

Acest lucru ar putea permite proteinelor tau să se răspândească mai ușor între regiuni cerebrale, creșterea vitezei cu care se acumulează și punerea femeilor la risc mai mare pentru boala Alzheimer, cred cercetătorii. Studiul a fost prezentat marți la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer, desfășurată la Los Angeles. Datele prezentate la conferințe sunt de obicei considerate preliminare până când lucrările în cauză sunt publicate într-un jurnal medical revizuit de experți.

Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a confirma faptul că femeile au o răspândire accelerată a proteinelor tau. Dacă se dovedește, pot fi necesare abordări specifice sexului pentru prevenirea bolii Alzheimer, potrivit cercetătorilor. Acestea ar putea include tratament anterior, intervenții în stilul de viață și / sau ajutor de recuperare pentru memorie.

„Înțelegerea modului în care diferite procese biologice influențează memoria noastră este un subiect foarte important. Diferențele specifice sexului în organizarea patologică, neuroanatomică și funcțională a creierului pot transforma în diferențe la un nivel neurobehavioral și cognitiv, explicând astfel diferențele în prevalența tulburărilor neurodegenerative. În plus, ne ajută să dezvoltăm tratamente adecvate", a spus Shokouhi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel