Alzheimer și demență: alimentele care țin boala la distanță

Ni se spune adesea să mâncăm mai multe fructe și legume - și pentru un motiv întemeiat. Multe dintre substanțele nutritive găsite în fructe și legume sunt responsabile pentru numeroase beneficii ...
Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că flavonoidele, un grup de compuși găsiți în aproape fiecare fruct și legumă - inclusiv ceai, fructe citrice, fructe de pădure, vin roșu, mere și leguminoase - pot reduce efectiv riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, boli de inimă și accident vascular cerebral. Acum, dovezi recente sugerează chiar că dietele bogate în flavonoide pot reduce efectiv riscul de boală Alzheimer și demență.
Se consideră că flavonoizii scad riscul de cancer, făcând celulele canceroase maligne mai puțin capabile să se împartă și să crească. De asemenea, acționează ca antioxidanți, care pot preveni sau încetini deteriorarea celulelor cauzate de molecule instabile. Ele reduc chiar inflamația în organism, care este o caracteristică comună a multor boli cronice. Cele mai multe dintre aceste mecanisme explică beneficiile pentru sănătate raportate în studiile pe animale sau pe celule - iar datele din aceste studii pot fi incredibil de valoroase pentru a înțelege modul în care funcționează flavonoizii asupra corpului uman, notează The Conversation.
Cu toate acestea, studiile anterioare care folosesc modele animale sau celulare nu se traduc în mod necesar oamenilor. La om, chiar și atunci când dietele au un conținut ridicat de flavonoide, acestea nu sunt ușor absorbite în intestin. Flavonoidele sunt, de asemenea, dificil de studiat, deoarece aparțin unui grup foarte divers de compuși chimici. Nu se știe prea mult despre modul în care sunt metabolizați după consumare sau despre potențialul lor de a intra și de a acționa în anumite țesuturi ale corpului, cum ar fi creierul.
Știm că boala Alzheimer și demența sunt cauzate de o serie de factori, printre care genetica, istoricul familial, îmbătrânirea, factorii de mediu, condițiile de sănătate (în special obezitatea și diabetul), rasa și sexul. Acesta este motivul pentru care prezicerea și prevenirea bolii este adesea dificilă.
Dar mai multe studii sugerează că dieta bogată în flavonoide poate ajuta la gestionarea unora dintre simptomele bolii Alzeimer și poate avea beneficii cognitive. Ceea ce poate nu este surprinzător, deoarece Alzheimer și demența sunt ambele legate de boli cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare și accidentul vascular cerebral. Flavonoidele s-au dovedit deja benefice în gestionarea și prevenirea acestor boli.
Până acum, studiile s-au străduit să identifice care flavanoide fac diferența. Dar acest ultim studiu a demonstrat care sunt flavonoidele legate de riscul mai mic de boală Alzheimer și demență.
Alzheimer și dieta
Un studiu recent, care este unul dintre cele mai detaliate până în prezent, a descoperit că dietele bogate în flavonoide au scăzut riscul de a dezvolta boala Alzheimer și alte tipuri de demență.
Cercetătorii au urmărit 2.801 de subiecți cu vârste cuprinse între 28 și 62 de ani, pe o perioadă de 19,7 ani. Participanții și-au măsurat consumul de flavonoide. Aceste numere au fost, de asemenea, ajustate statistic dacă participanții au modificat cantitatea de flavonoizi pe care i-au mâncat în medie în timpul studiului.
Cercetătorii au descoperit că un aport dietetic mai mare de flavonoizi pe termen lung este asociat cu riscuri mai mici de boală Alzheimer și demență la adulții americani. Deși studiul nu afirmă cantitatea specifică de alimente bogate în flavonoide sau dacă un grup specific de flavonoizi au fost asociați cu un risc mai mic. Cu toate acestea, arată că persoanele care au mâncat cele mai multe flavonoide, au avut un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer și demența, în comparație cu cei care au consumat cel mai puțin.
Având în vedere complexitatea flavonoidelor, autorii au analizat efectul diferitelor tipuri de flavonoide din dietă. Ei au descoperit că mâncând o cantitate mai mare de trei clase de flavonoide (în special flavonoli, antocianine și polimeri flavonoizi) aveau un risc mai mic de boală Alzheimer și demență. Flavonolele și antocianinele au avut un efect similar numai pentru Alzheimer.
Alimentele la care s-au uitat includeau sucul de portocale, ceai, portocale, mere, afine, pere și căpșuni. Ceaiul, merele și perele au fost surse comune de flavonoli și polimeri flavonoizi. Antocianinele se găsesc în fructe de pădure și vin roșu.
Deși acest studiu nu explică de ce flavonoizii au acest efect benefic asupra bolii Alzheimer, este clar că un aport dietetic ridicat și lung pe o gamă largă de flavonoizi este asociat cu riscuri mai mici de boală Alzheimer și demență la adulți. Cu toate acestea, studiul nu susține că flavonoidele vindecă Alzheimer și nici nu consumă flavonoide pentru a le preveni.
Studiul aici.
-
-
Soluții rapide de reabilitare totală cu 4 sau 6 implanturi13.10.2025, 10:40
-
-
-
Ce se întâmplă în creier când zicem "Aha". Impactul nebănuit asupra rețelei cerebrale
Ce se întâmplă în creier când îți amintești de ceva. Detaliul major pe care nu ți l-a spus nimeni.
10 lucruri pe care să le faci ca să previi demența. Asta contează mult pentru creier
Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC
Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC.
Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA. Când va fi disponibilă și în Europa.
Cel mai rău lucru care îți afectează creierul
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice
Un nou indiciu în Alzheimer. Boala ar putea fi legată de vasele de sânge, nu doar de creier
Boala Alzheimer este legată de creier. Acum, medicii vin cu o nouă ipoteză care schimbă tot ce se știa despre boala care macină creierul.
Testul simplu care depistează demența. Pune diagnosticul înainte ca simptomele să apară
Acest test simplu depistează demența cu mult timp înainte ca primele simptome să fie evidente.
"Curățarea creierului” în timpul somnului poate reduce riscul de demență. Cum faci asta
De ce începe să ți se "scurgă" creierul după 40 de ani și cum oprești asta
Ceața mentală, o consecință pe termen lung a long COVID
COVID a generat complicații pe termen lung, iar efectele se văd și în prezent. Apar la 88% din persoanele care au avut COVID.
Psilocibina din ciuperci, posibil nou tratament pentru simptomele Parkinson
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Stilul de viață, esențial pentru reducerea riscului de demență, AVC și depresie la vârsta a treia. Ce trebuie să faci
Aceste lucruri simple îți protejează creierul de demență și AVC. În plus, întârzie îmbătrânirea cerebrală.
De ce femeile simt mai multă durere. Ce le face mai vulnerabile
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni.
Boala Parkinson: Semne timpurii pe care nu trebuie să le ignori
Un semnal neobișnuit care ar putea indica o tumoră cerebrală. Testul simplu al bătăilor din palme
Un semnal neobișnuit care ar putea indica o tumoră cerebrală. Testul simplu al bătăilor din palme.
Probleme cu auzul? Simptomul banal al bolii Parkinson. Apare cu mulți ani înainte de apariția bolii
Noi descoperiri privind riscul de Parkinson prin pierderea auzului. Cu fiecare 10 decibeli pierduți, riscul de Parkinson crește cu 57%