Analgezice opioide: ce se întâmplă când un membru al familiei le ia

Florina Pop |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Aducerea acasă a unui analgezic opioid, pe bază de rețetă, poate dubla șansele ca un alt membru al familiei să devină dependent de acel medicament.

Analgezice opioide. Cercetători de la Universitatea din California, SUA, susțin că șansele ca o persoană să obțină o rețetă pentru medicamente opioide să crească între 19% și 100% atunci când o rudă care locuiește în aceeași casă folosește deja analgezice opioide. Studiul lor a fost publicat în American Sociological Review.

"Cercetările noastre găsesc efecte uriașe asupra probabilității ca membrii familiei să fie influentați de alți membri ai familiei să înceapă să folosească opioide", afirmă Mathijs de Vaan, profesor asistent la Scoala de Afaceri Haas, potrivit medicalxpress. Împreună cu Toby Stuart, profesor la aceeași Școală, au analizat sute de milioane de cereri medicale și aproximativ 14 milioane de rețete de opioide prescrise între 2010 și 2015 ca să ajungă la această concluzie.

În opinia acestora, membrii familiei observă efectele pe care calmantul le are asupra celor dragi și ar fi tentați de faptul că pot obține altele de la cabinetul medicului de familie.
Autorii studiului punctează: comportamentul familiei joacă un rol în răspândirea utilizării opioidelor, iar aceștia sugerează modalități în care medicii, cercetătorii și factorii de decizie ar putea încerca să abordeze acest "obicei".

În 2017, adaugă specialiștii, dependența de opiacee a ucis 47.000 de americani.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel