Analize decontate pentru copiii cu alergii, petiție. Peste 6.500 de oameni au semnat

Dana Lascu |
Data publicării:
Alergiile severe
Alergiile severe

Un grup de părinți care au copii cu alergii au compus o petiție online adresată Ministerului Sănătății prin care cer decontarea analizelor pe care micuții trebuie să le facă și de două ori pe an. Costurile doar pentru analize depășesc 2.500 de lei, la care se adaugă și banii dați pe medicamente și alimente speciale care nu conțin alergeni.

Autorii petiției, care adresată Ministerului Sănătății, arată că situația de facto în România e dramatică. „Majoritatea copiilor dintre semnatari au mai mult de o alergie. Analizele pentru a măsura nivelul alergiilor se repetă frecvent: de 2 ori pe an sau anual. Pestru 36% dintre respondenți, analizele depășesc 2.500 de lei pe an. Peste 200 dintre respondenți plătesc peste 400 de lei lunar pentru a cumpăra lapte praf special. Pentru semnatarii petiției, costurile alimentelor speciale pentru copii cu alergii ocupă în 55% din cazuri - între 25%-50% din bugetul familiei. La 56% dintre respondenți nu li s-a specificat un timpul de vindecare al acestor alergii", arată ei.

Numărul copiilor cu alergii este în creștere de la an, la an, iar „CNAS nu decontează analize specifice în acest sens sau doar o parte infimă. Vrem decontarea panelurilor, a patch-urilor dar și a prick-urilor. Aceste analize sunt extrem de scumpe, iar o familie cu un venit mediu nu își va putea permite niciodată aceste analize, mai cu seamă că ele trebuie repetate periodic. Un alt aspect important este acela că ne dorim medici bine pregătiți în alergologie. România duce o mare lipsă la acest capitol!", spun autorii petiției online intitulată „Vrem analize decontate pentru copiii cu alergii".

De ce este important?

„Vrem asta pentru vindecarea copiilor noștri, pentru integrarea lor în creșe, grădinițe, școli, dar și pentru un viitor frumos. Dăm șansă tuturor familiilor, indiferent de starea materială, să-și vindece copiii, să îi vadă crescând frumos și armonios. Este extrem de dificil de a ține pasul acestor costuri imense. Ce fac oare familiile cu 2 sau 3 copii alergici? Credeți că își pot permite evaluarea lor periodică? Nu mai vorbesc de faptul că alimentația în astfel de cazuri depășește și ea cu mult bugetul familiei. Este momentul să facem o schimbare în acest sens. Vrem ca societatea pentru care muncim să ne ofere sprijin. Știți câți părinți în această situație ajunși la capătul puterii, răbdării și mai ales a bugetului există în țara noastră? Știți câți alți copii nu reușesc să meargă la un simplu control măcar? Copiii noștri nu sunt integrați corespunzător în colectivitate datorită alergiilor și părinții sunt fortați să găseasca alternative, poate nu tocmai potrivite dezvoltării lor, odată întorși la muncă", explică părinții.

Petiția online a fost semnată deja de peste 6.500 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel