Andrei Baciu: Tulpina Delta se va intensifica și la noi. Putem ajunge la peste 1.000 - 1.500 de cazuri de COVID-19 pe zi

Adisa Codruț / 27 iul 2021 / 08:01
Dr Andrei Baciu. Foto: Facebook
Dr Andrei Baciu. Foto: Facebook

Tulpina Delta nu este deocamdată dominantă în România, însă sunt deja cel puțin 19 țări la nivel european unde ea a devenit dominantă. Se va intensifica și la noi, inevitabil și am putea să ajungem la 1.500 de cazuri pe zi spre sfârșitul lunii septembrie, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„Cifrele bilanțului epidemiologic din România arată o tendință de creștere.  Media numărului de cazuri pozitive pe ultimele șapte zile a depășit 100. Nu am mai atins acest plafon de la mijlocul lunii iunie, când era un trend descrescător. Procentul de teste pozitive din totalul de teste efectuate - duminică eram la 0,54 la sută, luni suntem la 0,74 la sută, probabil în zilele următoare vom ajunge la procentul de 1 la sută teste pozitive din testele efectuate. Nu am mai atins acest procent tot așa, de la începutul lunii iunie, când eram pe un trend descendent”, a arătat Andrei Baciu, la Digi24. 

Se îmbolnăvesc mai mulți tineri

„Un lucru care iese în evidență de departe este faptul că pe intervalul de vârstă 20-39 de ani avem cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi de la o săptămână la alta, deci la tineri. Spre exemplu, săptămâna trecută în comparație cu acum două săptămâni avem o creștere de 139 la sută. În cifre absolute, sigur, nu este foarte mult, însă vorbim de un început de creștere a numărului de cazuri și vorbim practic de elementele care au, poate, validitate din punct de vedere științific”, a arătat secretarul de stat.

Numărul de cazuri va crește, anticipează secretarul de stat, pentru că e perioada concediilor, se călătorește în Europa, unde putem să ne plimbăm cu certificatul digital, ne întâlnim cu oameni care vin din zone cu risc suplimentar, oameni cu care nu ne-am întâlni în mod normal. Or, dacă ai contractat virusul, sigur că la întoarcerea în țară se va vedea ușor-ușor și la noi, așa cum s-a întâmplat de altfel și vara trecută, a explicat Andrei Baciu, vicepreședintele CNCAV.

„Există acest val 4 în Uniunea Europeană, în regiune, determinat de această tulpină Delta, care este mai contagioasă, se transmite mai ușor de la o persoană la alta și evident că virusul nu este restricționat de bariere geografice, fizice sau logistice, cu atât mai mult cu cât oamenii interacționează mult mai mult în aceste momente”, a completat secretarul de stat.

Trăim o falsă senzație de siguranță

Pe de altă parte, Andrei Baciu atrage atenția că există riscul „să ajungem într-o capcană cognitivă”.  Este vorba de a trăi o falsă senzație de siguranță și a avea o falsă senzație de protecție dată de o percepție negativă a situației de fapt. „Nu e un lucru care să ne convină - faptul că vine un nou val, că o să crească numărul de cazuri, că viața noastră e posibil să devină iarăși puțin schimbată. Toate aceste lucruri nu sunt plăcute și atunci le respingem cumva automat: Nu mai vreau să aud de lucrurile acestea! Pe cale de consecință, nici nu mai avem comportamente simetrice cu pericolul existent”, a explicat medicul.

Specialiștii de la INSP au făcut însă o analiză și trendul actual din România se încadrează într-un al patrulea scenariu, dat de caracterisiticile unei tulpini Delta care este cu 50 la sută mai contagioasă decât tulpina inițială, de unde și posibilitatea de avea undeva la peste 1.000 - 1.500 de cazuri pe zi la vârful acestui val 4, care poate să vină undeva pe la sfârșitul lunii septembrie, a arătat Andrei Baciu.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy