Antihistaminice: utilizări, tipuri și efecte secundare ale medicamentelor pentru alergii

Alergii
Alergii

Antihistaminicele sunt medicamente care ajută la ameliorarea sau prevenirea simptomelor de alergie. Cele mai multe sunt disponibile fără prescripție medicală și se prezintă sub formă de tablete, lichide, spray-uri nazale sau geluri și picături pentru ochi. După cum sugerează și numele, antihistaminicele reduc sau blochează histamina, un produs chimic produs de organism în timpul unei reacții alergice.

Antihistaminicele sunt indicate în principal pentru tratarea reacțiilor alergice, dar pot fi utilizate și ca sedative și în tratamentul și prevenirea bolilor motorii și a Parkinsonismului indus de medicamente. Efectul lor este de scurtă durată, oferind numai alinare simptomatică; ele nu corectează cauza de bază, notează University Health News. 

Ce sunt alergiile?

Alergiile apar atunci când corpul tău recunoaște o substanță sau „alergen" ca străin. Reacția alergică este un proces complex care implică eliberarea de histamină, un produs chimic care provoacă simptome precum strănutul repetat și mâncărimea, ochii apoși - reacția corpului nostru de a scăpa de alergen.

Histamina poate provoca, de asemenea, o erupție cutanată numită „stupi" (urticarie sau erupții). Uneori, organismul reacționează excesiv la substanțe din mediu, în alimente sau pe piele, provocând simptome neplăcute, în desfășurare. Medicamentele antihistaminice pot reduce unele dintre simptomele alergiei, dar poate nu le elimină pe toate.

Tipuri de antihistaminice

Experții Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie (AAAAI) explică faptul că antihistaminicele sunt împărțite în:

„Prima generație / sedare", care poate provoca somnolență
„A doua generație / sedare scăzută sau non-sedativă", care sunt mult mai puțin susceptibile de a provoca somnolență.
Antihistaminice de primă generație
Antihistaminicele din prima generație nu numai că blochează histamina, ci și funcționează în partea creierului care controlează greața și vărsăturile, astfel încât acestea pot ajuta la prevenirea bolilor motorii. Cu toate acestea, ele adesea provoacă somnolență și deci nu ar trebui să fie luate atunci când conduci sau operezi utilaje. Efectul lor sedativ duce la utilizarea lor ca un ajutor de somn, singur sau în combinație cu alte medicamente în formulele de noapte și de gripă. Exemple includ bromfeniramină, difenhidramină și doxilamină.

Efectele secundare potențiale ale antihistaminicelor de primă generație includ gura uscată, amețeli, greață, slăbiciune musculară, somnolență, constipație și urina care trece cu probleme (la bărbații cu boală de prostată).

La copii, efectele secundare potențiale pot include coșmaruri, neliniște și iritabilitate. Uneori, părinții folosesc aceste medicamente pentru a seda copiii înainte de un zbor sau un eveniment stresant, cum ar fi vaccinările, dar sunt avertizați: copiii ar putea reacționa în sens invers și devin din ce în ce mai atenți și agitați. Testați reacția copilului cu cel puțin o dată înainte de evenimentul principal și nu folosiți niciodată mai mult decât doza recomandată pentru vârsta și dimensiunea copilului. Au fost decese din cauza acestor medicamente la copii.

Antihistaminice de a doua generație

Aceste antihistaminice de a doua generație au o acțiune mai specifică (asupra receptorilor H1) și asigură astfel o ușurare de la simptomele alergice cu mai puțină sedare și alte efecte secundare. Tipurile comune includ loratadina , ctirizina și fexofenadina . Efectele secundare sunt rare, dar aproximativ 10 la sută dintre oameni raportează dureri de cap.

Ele funcționează bine ca o terapie de primă linie pentru rinita alergică (strănut, nas curgător și mâncărime). Ele nu reduc congestia, de aceea sunt adesea combinate cu alte medicamente în, de exemplu, remedii la răceală și gripe. Citiți etichetele pentru a vă asigura că nu dublați din greșeală. Pot fi luate la nevoie sau zilnic, pentru simptome persistente.

Precauții

Ca la orice medicament, citiți și urmați instrucțiunile pentru antihistaminice de pe etichetă sau insert.

Este recomandat să întrebați medicul sau farmacistul dacă este bine să luați antihistaminice, mai ales dacă sunteți pe mai multe medicamente sau dacă aveți:

Glaucom
Prostata mărită sau probleme cu trecerea urinei
Epilepsie
Tiroida hiperactivă
Boli de inimă sau hipertensiune arterială
Diabet
Boli hepatice sau renale
Probleme respiratorii precum astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
De asemenea, consultați medicul dacă sunteți gravidă sau alăptați.

Alergii severe

Este puțin probabil ca antihistaminicele să fie eficiente în cazul unei reacții alergice severe, cunoscută sub denumirea de anafilaxie.

Printre simptomele care sugerează o reacție severă care necesită asistență medicală urgentă includ:

tuse și respirație șuierătoare
Umflarea limbii, buzelor, feței sau gâtului
Urticarie severă sau stupi răspândiți
Transpirație sau înroșire
Dureri abdominale cu greață, vărsături sau diaree
Dureri în piept
Amețeli sau leșin

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel