Antonio Guterres, secretarul general al ONU: „Suntem în război” împotriva COVID-19!

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus. Foto: Pixabay
Coronavirus. Foto: Pixabay

Întreaga planetă este „în război” împotriva COVID-19, a declarat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cerând comunității internaționale să meargă dincolo de solidaritate și să intre într-o „economie de război” pentru a opri coronavirusul.

„Pandemia de COVID-19 a provocat un tsunami de suferință. S-au pierdut peste 3,4 milioane de vieți. Circa 500 de milioane de locuri de muncă au fost distruse; companiile au avut pierderi de mii de miliarde de dolari”, a declarat Antonio Guterres în deschiderea reuniunii anuale a membrilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Cei mai vulnerabili sunt cei care suferă cel mai mult și mă tem că acest lucru este departe de a se fi terminat”, a adăugat el.

Secretarul general al ONU a cerut lumii să răspundă "într-un mod hotărât și unit pentru a opri virusul", însă a subliniat că acest lucru nu este suficient.

„Suntem în război cu un virus. Avem nevoie de logica și urgența unei economii de război, pentru a consolida capacitatea armelor noastre”, a mai spus el.

„Dacă nu acționăm acum, ne vom găsi într-o situație în care țările bogate își vor vaccina majoritatea populațiilor și își vor deschide economiile, în timp ce virusul va continua să provoace suferințe profunde pe măsură ce circulă și dezvoltă mutații în cele mai sărace țări”, a avertizat el. „Alte vârfuri ale pandemiei ar putea face sute de mii de victime și ar putea încetini redresarea economică globală”, a mai spus el, cconform AFP și Agerpres. 

Antonio Guterres a declarat că a cerut vineri G20 să înființeze un grup de lucru care să reunească toate țările care dispun de capacități de producție a vaccinului, OMS și instituțiile financiare internaționale capabile să discute cu companiile farmaceutice și alți actori cheie.

Acest grup de lucru „ar trebui să urmărească cel puțin dublarea capacității de producție prin explorarea tuturor opțiunilor, de la licențe voluntare și transferuri de tehnologie până la punerea în comun a brevetelor și utilizarea flexibilităților în materie de drepturi de proprietate intelectuală”, a explicat el.

Secretarul general al ONU a cerut, de asemenea, ca acest grup special să analizeze și problema distribuției echitabile a vaccinurilor la nivel global.

„Sunt gata să mobilizez întreg sistemul Națiunilor Unite pentru a sprijini acest efort”, a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel