Antrenamentul pentru nas: cum poate ameliora problemele simțului olfactiv

Angela Sabău |
Data publicării:
Simțul olfactiv pierdut poate fi recuperat FOTO: pexels.com
Simțul olfactiv pierdut poate fi recuperat FOTO: pexels.com

„Antrenamentul mirosului” ar putea ajuta la tratarea anumitor tulburări ale mirosului, sugerează un studiu publicat online de revista The Laryngoscope. 

Două tipuri comune de tulburări ale mirosului sunt „fantasmele”, în care mirosiți un miros care nu există și parosmia, în care simțiți mirosuri ciudate și adesea neplăcute - de exemplu, scorțișoara miroase a putred. Se crede că ambele tulburări apar din cauza deteriorării căilor mirosului (nervii care transportă informații de la nas la creier), de obicei cauzate de o infecție bacteriană sau virală. De asemenea, acestea pot rezulta din rănirea capului sau din cauza fumatului.
Studiul a inclus 153 de persoane care au experimentat modificări ale capacității lor de a mirosi după recuperarea după o infecție virală, cum ar fi răceala sau gripa. Au fost testați cât de bine puteau simți o varietate de mirosuri. Au fost identificate și mirosuri legate de fantasmă și parosmie. Oamenii au primit apoi truse de antrenament pentru miros, care constau din mirosuri aleatorii, precum și din cele legate de fantasmele sau parosmia lor.
Participanții adulmecă mirosuri din trusa lor timp de 30 de secunde, de două ori pe zi. După ce au urmat această rutină timp de șase luni, și-au îmbunătățit simțul mirosului, precum și oricare dintre tulburările de miros pe care le-au avut. Cercetătorii au speculat că instruirea a ajutat la recuperarea și regenerarea căilor mirosului, notează health.harvard.edu
Deși studiul a fost făcut înainte de pandemie, ei au adăugat că antrenamentul mirosului poate ajuta persoanele care își pierd simțul mirosului din cauza COVID. Chiar dacă oricine poate face antrenament pentru miros, oamenii ar trebui să se adreseze mai întâi medicului dacă au o problemă de miros, deoarece ar putea fi legată de alte probleme de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel