Apă plată sau minerală, care este mai bună? Medic: Important e să beți

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
apa plata sau cu bule - FOTO: Pexels
apa plata sau cu bule - FOTO: Pexels

Specialiștii recomandă consumul a cel puțin doi litri de lichid, deci și apă. Însă care este mai bună dintre cea plată și cea cu bule? Cea care vă place, dar mai ales, nu vă face rău. 

Întrebarea pe care și-o pune multă lume când vine vorba de consumul de lichide dintr-o zi, în special de apă este legat de faptul dacă aceasta să fie plată sau cu bule. Și cum fiecare are preferințele sale, în primul rând de gust, medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat, pe contul său de socializare, care sunt plusurile și minusurile fiecărui tip de apă.

”Apa este vitală pentru organism, un element miraculos fără de care viața nu ar exista. Pe lângă faptul că toate alimentele (cu excepția uleiului) conțin în proporții variabile apă, e sănătos să o bem și ca atare, mai ales când afară este soare. 

Apa hidratează și remineralizează, indiferent de marcă sau conținutul de gaz/bule.

Care e diferența dintre apa plată și cea carbogazoasă? În primul rând conținutul de dioxid de carbon, responsabil de prezența bulelor: minim 2500 mg/litru în apa cu gaz. Apoi cantitatea de bicarbonat (HCO3) care variază de la 303mg/l în apa plată, la 1900mg/l în apa cu gaz. Carbonatul acid este un sistem tampon ce menține pH-ul în sânge și care influențează și pH-ul apei: 7,8 pentru apa plată și 5,6 pentru apa cu gaz. Atenție, nu trageți concluzii greșite: deși are un pH acid, apa carbogazoasă are efect de alcalinizare în organism”, a scris Mihaela Bilic, pe Facebook. 

Recomandări în funcție de starea de sănătate

Mineralele din apă diferă semnificativ în funcție de felul apei. Astfel, conținutul de calciu din apa plată este de 57 mg/l, comparativ cu 310 mg/l în cea carbogazoasă, în timp ce magneziul este 32 față 114 mg/l și sodiul (sare) 2 față de 82 mg/l în cea cu bule. 

”Dacă măsurăm cantitatea totală de minerale din apă, vorbim despre reziduul uscat care este de 316 mg/l în apa plată, respectiv 1530 mg/l în apa cu bule.

Concluzia? Dacă aveți probleme renale/predispoziție la calculi, alegeți apa plată, cu reziduu uscat minim; dacă aveți tensiune crescută, tot apa plată este opțiunea (e săracă în sodiu). În lipsa oricărei patologii, alegeți apa care vă place…important e să beți apă. 

P.S. Contrar miturilor/zvonurilor, apa carbogazoasă nu îngrașă! Ba mai mult, are proprietăți antiacide, stimulează tranzitul intestinal și golirea gastrică, combate greața și indigestia, constipația și arsurile de stomac. Conținutul crescut de minerale o face ideală pentru consum în caz de transpirație excesivă/sport intens, îi dă un gust intens, iar prezența bulelor creează o efervescență plăcută la degustare”, a mai scris nutriționistul, adăugând că ”doar băută în exces provoacă balonare”.

Semne că bei prea multă APĂ. Care sunt RISCURILE intoxicației cu apă

Apa este benefică pentru sănătate, iar pentru o hidratare eficientă specialiștii recomandă consumul a cel puțin doi litri de lichid pe zi, fie că vorbim de apă, ceaiuri sau supe. Însă există persoane care depășesc această ”limită”, fapt care poate duce la o serie de probleme de sănătate.

Cum este posibil să beți prea multă apă?

Autoritățile din domeniul sănătății ne-au educat că a bea suficientă apă este absolut vital pentru ca organismul nostru să funcționeze corect. Citește mai departe AICI

Vezi și: Câtă apă trebuie să bem în funcție de greutate. "Ar trebui să fie un regim pentru toată viața"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel