Apelul pacienților cu HIV: situația este mult mai gravă acum decât în anul 2020

DCMedical Team |
Data publicării:
HIV. Foto: Pixabay
HIV. Foto: Pixabay

Medicii și pacienții cu HIV/SIDA au lansat joi, 15 aprilie, un apel către premierul României și instituțiile din subordinea Guvernului pentru a găsi soluții față de situația gravă în care se află acești bolnavi, pe fondul pandemiei COVID. 

Medicii infecționiști și pacienții cu HIV/SIDA au lansat joi, 15 aprilie, un apel către premierul României și către instituțiile din subordinea Guvernului pentru a găsi soluții față de situația gravă în care se află acești pacienți, pe fondul pandemiei COVID-19.

Aceștia spun că pandemia ”a amplificat și agravat barierele privind accesul la diagnostic, tratament și îngrijiri medicale adecvate, pacienții cu HIV confruntându-se cu lipsa accesului în spitale, la medicul curant, la analize specifice și cu riscul de a rămâne fără tratamentul care le salvează viața. În același timp, aceștia trag un semnal de alarmă cu privire la scăderea dramatică a numărului de testări pentru depistarea infecției cu HIV/SIDA. De aici riscul ca evoluția îmbolnăvirilor în rândul populației să se situeze sub „radarul” sistemului şi ca infecția să se răspândească silențioasă, neglijată și necontrolată prin tratament și monitorizare clinică.

Toate spitalele de boli infecțioase sunt în prezent închise pacienților cu HIV, acestea tratând COVID-19,  fapt ce pune în mare dificultate pacienții cu HIV de peste un an de zile. Persoanele seropozitive nu au mai avut acces în această perioadă la medicul curant și nu au mai fost posibile internările în spitale pentru problemele grave de sănătate generate de această infecție. Peste jumătate dintre pacienții cu HIV au analizele de monitorizare neefectuate de peste un an de zile, conform datelor UNOPA(Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA)”.

Medicii și pacienții prezenți astăzi la Dezbaterea „Programul Național de Tratament HIV/SIDA – prezent și perspective”, organizată de Federația UNOPA, au expus pe larg situația gravă în care se află pacienții cu HIV. Totodată, aceștia au lansat un apel către autoritățile responsabile pentru a lua măsurile necesare astfel încât, alături de alți pacienți cronici, pacienții cu HIV să poată primi îngrijirile necesare, să aibă acces la analizele și tratamentul necesar.

Ce măsurile sunt urgente și ar trebui luate de Guvern, potrivit UNOPA:

* bugetarea corectă a Programului de Tratament HIV pentru anul 2021, astfel încât să existe tratament și după 1 iunie, cel puțin până la sfârșitul anului;

* asigurarea de paturi în spitalele de boli infecțioase Centre Regionale HIV/SIDA pentru internarea cazurilor grave care nu au COVID-19;

* eliberarea tratamentului pe 3 luni și trimiterea lui prin curierat, pentru evitarea riscurilor;

* asigurarea condițiilor pentru efectuarea analizelor de monitorizare specifice, conform ghidurilor de tratament.

* prioritizarea, actualizarea și implementarea eficace a Planul Național Strategic HIV/SIDA pentru a răspunde provocărilor de sănătate publică pe care HIV/SIDA le ridică în general, cu atât mai mult în context pandemic

”Facem un apel disperat către Primul Ministru și toți decidenții responsabili să ia măsurile necesare pentru ca pacienții cu HIV să nu fie sacrificați pe altarul pandemiei. E nevoie urgentă de buget suficient pentru tratament, e nevoie de paturi în spitalele de boli infecțioase și pentru pacienții cu HIV care nu au COVID-19, e nevoie de măsuri de optimizare a accesului la tratament pentru evitarea riscurilor. Situația este mult mai gravă acum decât în anul 2020, pacienții au așteptat cât au putut, au înțeles situația, s-au conformat. Dar acum ne dăm seama că lucrurile pot continua așa la nesfârșit, dacă autoritățile nu fac ceva să găsească soluții adecvate care să răspundă atât nevoii de contracarare și stopare a pandemiei de COVID-19, cât și nevoii de respectare și asigurare a accesului la servicii medicale a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.  Dacă acest lucru nu se va întâmpla, deciziile prezente vor duce la înrăutățirea stării de sănătate a persoanelor cu HIV/SIDA, vor crește morbiditatea, mortalitatea și se va  instala rezistența la tratament. Nu în ultimul rând, vor crește costurilor per pacient.”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel