Artrita acută cu cristale de pirofosfat de calciu, boala care imită guta. Simptome: articulații tumefiate și dureri mari

Dana Lascu |
Data publicării:

Dr. Gabriela Udrea explică ce este artrita acută cu cristale de pirofosfat de calciu, care apare de multe persoane cu artroză și care imită guta. 

Dr. Gabriela Udrea, conferențiar universitar, doctor în științe medicale, medic primar medicină internă, medic primar reumatologie și psihoterapeut, spune că „artrita acută cu cristale de pirofosfat de calciu este o suferință care determină durere și tumefacție a articulațiilor. Vechiul nume pentru această suferință este pseudogută sau guta falsă deoarece simptomele sunt foarte asemănătoare cu cele de gută, doar că în gută cristalele depuse sunt cele de urat monosodic. Multe persoane cu artroză au concentrații crescute de pirofosfat în cartilagiu și în anumite condiții favorizează apariția cristalelor. Aceste cristale înrăutățesc simptomele de artroză și de această data îi vom spune artroză cu depunere de cristale de pirofosfat de calciu”. 

Apariția și depunerea acestor cristale de pirofosfat de calciu, pune specialistul, se datorează mai multor afecțiuni:

„Hiperparatiroidismul sau secreția în exces de parathormon secretat de glandele paratiroide, situate deasupra tiroidei, prin excesul de calciu, favorizează apariția depunerilor de cristale pirofosfat de calciu în articulații.

Hipotiroidismul se asociază foarte frecvent cu acest tip de suferință articulară.

Hemocromatoza o suferință genetică caracterizată prin absorbția crescută a fierului la nivelul intestinului determină artrită acută cu cristale de pirofosfat de calciu.
O cauză rară de artrită cu cristale de pirofosfat de calciu este hipomagnezemia (cantitate redusă de magneziu în sânge)”, a arătat reumatologul. 

De asemenea, spune aceasta, odată declanșată boala, atacurile pot deveni frecvente și pot dura multe zile. 

„Depozitarea acestor cristale de pirofosfat de calciu se produce într-o perioadă lungă de timp. Atacurile se pot repeta din timp în timp în aceeași articulație sau în alte articulații. Atacul inițial poate dura una sau două săptămâni, indiferent și cu timpul pot deveni mai frecvente, cu o durată mai lungă”, a mai arătat dr Gabriela Udrea, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel