ASPIRINA, posibil tratament fără rețetă pentru COVID-19. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Aspirina
Aspirina

Pacienții spitalizați care luau deja aspirină zilnic au avut un risc cu 47% mai mic de a muri de COVID-19, arată un nou studiu. 

Aspirina ar putea reduce riscul ca pacienții spitalizați cu Covid-19 să se îmbolnăvească grav sau să moară, sugerează un nou studiu publicat în jurnalul Anesthesia and Analgesia (link direct studiu)

Cercetătorii au descoperit că o aspirină luată zilnic în doze mici ar putea reduce probabilitatea de a fi admis la ATI sau de a fi plasat pe un ventilator mecanic cu mai mult de 40%. În plus, reduce riscul de a muri din cauza infecției cu aproape jumătate, în comparație cu persoanele care nu luau medicamentul.

Experții Facultății de Medicină de la Universitatea din Maryland spun că rezultatele dau un „optimism precaut” în ceea ce privește utilizarea aspirinei pentru a ajuta la prevenirea complicațiilor severe.

Medicamentul care se poate lua fără prescripție medicală (OTC) este utilizat pentru ameliorarea durerilor minore și a febrei cauzate de dureri de cap, ciclu menstrual, leziuni musculare, răceală și gripă, dar și artrită.

Oamenii îl folosesc și ca un diluant de sânge pentru a reduce riscul de atacuri de cord și al accidentelor vasculare cerebrale sau pentru a gestiona afecțiunile cardiace, așa cum au fost pacienții incluși în acest studiu.

Efectul se poate datora capacității aspirinei de a preveni coagularea sângelui, ceea ce o face benefică în cazul COVID-19, având în vedere că boala poate provoca coagularea, ducând la blocaje mortale în artere.

Cu toate acestea, aspirina este clasificată ca un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) - un grup de medicamente care au fost în lumina reflectoarelor în timpul pandemiei ca având potențial agravant al simptomelor COVID-19.

Un număr mic de studii au arătat că AINS, care includ, de asemenea, paracetamol și ibuprofen, ar putea face pacienții din spital cu coronavirus mai susceptibili de a muri. Ulterior, însă, o analiză a 13 studii științifice pe marginea efectelor antiinfalamatoarelor nu a găsit dovezi contra dministrării lor.

Studiul de față a analizat doar efectul aspirinei la 412 persoane cu COVID-19, care o luau pentru managementul unei boli cardiace.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel