ASSMB, explicații despre registrul digitalizat al Rețelei de medicină școlară. Date medicale despre școlari și preșcolari

Dana Lascu |
Data publicării:
Copii
Copii

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), care are în administrare 451 de cabinete de medicină generală și 157 de cabinete stomatologice, implementează un soi de registru medical al copiilor din unitățile de învățământ din Capitală are va cuprinde date necesare în caz de vreo urgență medicală. 

În acest an, ASSMB a demarat un amplu proces de digitalizare a activității cabinetelor din Rețeaua de medicină școlară a Municipiului București, cu intenția de a eficientiza activitatea cadrelor medicale și a îmbunătăți comunicarea acestora cu părinții / tutorii legali ai copiilor. Este vorba, practic, de un soi de registru digitalizat cu fișe medicale în care vor fi incluse, cu acordul părinților, datele despre starea de sănătate ale copiilor care ar putea fi necesare în situații de urgență. 

 „Pentru a fi pregătiți în vederea reluării în cele mai bune condiții a activității școlare, de îndată ce contextul epidemiologic o va permite, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) - care are în administrare 451 de cabinete de medicină generală și 157 de cabinete stomatologice, aflate în unitățile școlare de stat din Capitală - a întreprins demersuri în vederea obținerii acordului părinților/tutorilor preșcolarilor și elevilor de prelucrare a datelor personale/medicale ale copilului, cu rugămintea ca părinții să depună la cabinetele școlare fișele medicale ale copiilor, împreună cu documentele medicale justificative, după caz.

Astfel, toate datele din cuprinsul fișelor medicale urmează să fie introduse într-un program informatic, care va fi implementat în cabinetele de medicină generală și stomatologie din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și universitar de stat din Municipiul București.

Acesta este contextul în care, la începutul acestui an, părinții preșcolarilor și elevilor au primit formularul „Acord privind prelicrarea datelor cu caracter personal ale copilului”, pe care sunt rugați să îl completeze și să îl depună la cabinetul medical școlar, sau la secretariatul unității de învățământ, până la data de 29.01.2021.

Pentru că acest document a suscitat un interes justificat din partea părinților, ASSMB face o serie de precizări menite să clarifice unele aspecte ridicate în spațiul public:

- Obligativitatea existenței fișelor medicale, și implicit a datelor solicitate părinților/tutorilor rezidă din prevederile Anexei la Ordinul Ministrului Sănătății nr 1456/2020 Norme de igienă privind unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor; 

- Furnizarea datelor despre RH și Grupa sangvină a copiilor nu este obligatorie, cum de altfel nici completarea și transmiterea formularului „Acord privind prelicrarea datelor cu caracter personal ale copilului” nu are caracter obligatoriu. Cele două informații medicale au fost solicitate pentru a facilita acordarea primului ajutor, în caz de urgență medicală, așa cum este aceasta definită în art. 92, alin. 1, lit e) din Legea nr 95 / 2006 privind reforma în domeniul sănătății; 

- Cu titlu de exemplu, menționăm că printre afecțiunile ce constituie urgențe medico-chirurgicale, conform Hotărârii nr 423/2020, se numără: arsurile, astmul bronșic în criză, convulsiile, starea de rău convulsiv, hemoragiile nazale (epistaxisul major, epistaxisul minor repetat, cu anemie secundară) și hemoragii exteriorizate prin conductul auditiv extern, insuficiențele cardiorespiratorii acute, reacțiile alergice, traumatismele, sincopa, corpii străini nazali și auriculari;

- Conform Ordinului comun al Ministerului Săntății și Ministerului Educației și Cercetării nr 5298 / 1668 / 2011, medicul acordă, la nevoie, primul ajutor preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ arondate medicilor, în limitele competențelor, examinează, tratează și supraveghează medical  preșcolarii și elevii, inclusiv pe cei izolați, până la preluarea lor de către familie/reprezentantul legal sau până la trimiterea la medicul specialist/de familie; la rândul său, asistentul medical acordă, în limita competențelor, la nevoie, pentru afecțiuni curente  primul ajutor preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ arondate, apelează Serviciul unic de urgență - 112, efectuează tratamente curente preșcolarilor, la indicația medicului, supraveghează preșcolarii și elevii izolați în infirmerie și efectuează tratamentul indicat de către medic;

- Prelucrarea datelor personală se efectuează în conformitate cu dispozițiile art. 13 din Regulamentul (UE) nr 679/2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/ CE (Regulamentul general privind protecția datelor), prin intermediul medicilor și asistenților medicali, din cadrul rețelei de medicină generală și stomatologică din cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat;

- În toate demersurile sale, ASSMB a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București (IȘMB), instituție cu care ASSMB are încheiat un protocol de colaborare.

Reafirmăm faptul că toate demersurile noastre au în vedere doar asigurarea stării de sănătate a copiilor și derularea în cele mai bune condiții a activității școlare.
ASSMB, prin intermediul echipei de medici și asistenți medicali din cadrul Rețelei de Medicină Școlară, a asigurat și este pe deplin motivată să asigure și în continuare servicii medicale de cel mai înalt nivel preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ de stat din Capitală, pe toată durată programului școlar, atunci când aceștia nu sunt însoțiți de părinți”, se arată într-un document remis redacției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1