Un anume tip de astm crește riscul de a face gripă

Adisa Codruț / 18 feb 2021 / 00:02
Sunt numeroși alergeni care pot provoca o criză de astm
Sunt numeroși alergeni care pot provoca o criză de astm

Un subtip de astm la adulți poate provoca o susceptibilitate mai mare la gripă și poate duce la mutații periculoase ale gripei.

Testele cercetătorilor de la Universitatea din Queensland, Australia, susțin că astmul paucigranulocitar - o formă non-alergică a afecțiunii - permite virusului gripal să înflorească în număr mai mare la bolnavi. Despre acest fapt au aflat în timpul pandemiei de gripă porcină, cu care s-a confruntat Australia în 2009.

”Studiile noastre de laborator au constatat că astmul non-alergic poate suprima răspunsul imun la gripă și cu sistemul imunitar compromis, virusul este lăsat necontrolat și se poate reproduce mai mult decât o face la un individ sănătos. Și, întrucât gripa nu este atât de bună la citirea corectă a codului său genetic atunci când se reproduce, face multe greșeli și, cu o mai mare replicare, apar mai multe oportunități pentru apariția mutațiilor. Pentru a efectua cercetarea, cercetătorii au folosit un șoarece astmatic model cu virus gripal. De acolo, analiza computerizată a genomului virusului a fost utilizată pentru a identifica mutațiile care au apărut exclusiv în grupul astmatic”, susțin cercetătorii, într-un comunicat al universității citate.

Potrivit acestora, studiul lor ”oferă primele dovezi că astmul bronșic poate influența evoluția virusului gripal și - permițând transmiterea - ar putea duce la apariția mai multor tulpini patogene în comunitate”.

Studiul științific, AICI.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy