Astmul reduce riscul de tumori cerebrale, mecanismul a fost identificat. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Creier
Creier

Un nou studiu de laborator a identificat celulele imune care fac ca astmul să reducă riscul de apariție de tumori cerebrale, descoperire care deschide calea pentru noi posibile abordări terapeutice

Nu se pot spune prea multe lucruri bune despre astm, o boală respiratorie în care căile respiratorii se îngustează și se inflamează. Dar există totuși una: persoanele cu astm par să aibă un risc mai mic de a dezvolta tumori cerebrale decât persoanele care nu au boala respiratorie. Și acum, cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis cred că au descoperit și otivul acestei conexiuni. 

Totul se leagă de fapt de comportamentul celulelor T, un tip de celulă imunitară. Când o persoană - sau un șoarece în vazul testelor de laborator - dezvoltă astm, celulele lor T devin activate. În acest nou studiu (link direct studiu) pe cobai, publicat online în Nature Communications, cercetătorii au descoperit că astmul face ca celulele T să se comporte într-un mod care induce inflamația plămânilor, dar previne creșterea tumorilor cerebrale. Adică ceea ce este o veste proastă pentru căile respiratorii poate fi o veste bună pentru creier.

Rezultatele studiului sugerează că reprogramarea celulelor T la pacienții cu tumori cerebrale pentru a acționa mai mult ca celulele T ale pacienților cu astm bronșic ar putea fi o nouă abordare pentru tratarea tumorilor cerebrale.

„Desigur, nu vom începe să inducem astm pacienților, pentru că astmul poate fi o boală letală”, a spus autorul principal dr David H. Gutmann, profesor de neurologie. „Dar dacă am putea păcăli celulele T să creadă că sunt celule T de astm bronșic atunci când intră în creier, astfel încât să nu mai susțină formarea și creșterea tumorilor cerebrale? Aceste descoperiri deschid ușa către noi tipuri de terapii care vizează celulele T și interacțiunile lor cu celulele din creier”, a completat cercetătorul.

Ideea că persoanele cu boli inflamatorii, cum ar fi astmul sau eczema, sunt mai puțin predispuse la dezvoltarea tumorilor cerebrale a fost enunțată pentru prima dată în urmă cu mai bine de 15 ani, pe baza observațiilor epidemiologice. Dar nu a existat un motiv evident pentru care cele două tipuri foarte diferite de boli ar fi legate, iar unii oameni de știință s-au întrebat dacă asocierea este reală.

Gutmann este expert în neurofibromatoză (NF), un set de tulburări genetice complexe care provoacă creșterea tumorilor pe nervii din creier și în tot corpul. Copiii cu NF tip 1 (NF1) pot dezvolta un fel de tumoră cerebrală cunoscută sub numele de gliom de cale optică. Aceste tumori cresc în nervii optici, care transportă mesaje între ochi și creier. Gutmann, directorul Centrului NF al Universității Washington, a remarcat o asociere inversă între astm și tumorile cerebrale în rândul pacienților săi în urmă cu mai bine de cinci ani, dar nu știa de ce se întâmplă asta. Abia când studiile mai recente din laboratorul său au început să dezvăluie rolul crucial pe care îl joacă celulele imune în dezvoltarea gliomelor din calea optică, a început să se întrebe dacă celulele imune ar putea explica asocierea dintre astm și tumorile cerebrale.

„Cea mai interesantă parte a acestui lucru este că arată că există o comunicare normală între celulele T din corp și celulele din creier care sprijină formarea și creșterea gliomului pe calea optică”, a spus Gutmann, care este și profesor de genetică, de neurochirurgie şi de pediatrie. „Următorul pas pentru noi este să vedem dacă acest lucru este valabil și pentru alte tipuri de tumori cerebrale. De asemenea, investigăm rolul eczemelor și al infecțiilor la începutul copilăriei, deoarece ambele implică celule T. După ce vom înțelege această comunicare între celulele T și celulele care promovează tumorile cerebrale, vom începe să găsim mai multe oportunități de a dezvolta terapii inteligente pentru a interveni în acest proces”, a conchis acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel