Atacul de cord, de ce a devenit atât de răspândit la tineri: explicațiile medicilor

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Atac de cord, boli cardiace
Atac de cord, boli cardiace

Atacul de cord și, în general, bolile cardiovasculare, au început să apară tot mai adesea la persoane tinere. Medicii încearcă să explice acest fenomen.

Atacul de cord, stopul cardiac și alte boli cardiovasculare au rămas o preocupare majoră pentru sănătate în întreaga lume, dar abia recent au fost diagnosticate și raportate un număr tot mai mare de probleme cardiovasculare în rândul populației mai tinere. În timp ce medicii și profesioniștii din domeniul medical nu au găsit încă răspunsuri concludente la astfel de evenimente, ei au decodat cumva câțiva factori care ar putea duce la aceasta.

Ce este un atac de cord?

Un atac de cord sau un infarct miocardic se referă la un blocaj sau formarea unui cheag de sânge în artere, care blochează fluxul de sânge către inimă, spune dr. Sudhir Pillai, consultant în Cardiologie la Spitalul P.D Hinduja, Mahim, Mumbai.

Când fluxul de sânge către inimă este blocat brusc din cauza formării plăcilor (care sunt rezultatul depunerilor de grăsimi, inclusiv a colesterolului), arterele coronare se pot restrânge, ducând la un atac de cord. Acestea fiind spuse, majoritatea atacurilor de cord pot fi fatale și, prin urmare, au nevoie de îngrijire medicală imediată, atunci când apar.

Ce duce la atacuri de cord la tineri?

Bolile cardiovasculare au existat din timpuri imemoriale. Nu este ceva care a fost diagnosticat sau descoperit recent, dar care, totuși, face ravagii de mult timp. Cu toate acestea, s-a remarcat o abatere de la tiparul obișnuit, care viza populația mai în vârstă și a celor cu afecțiuni cardiace preexistente, iar acum bolile de inimă afectează și populația mai tânără. Acest lucru a ridicat un semnal de alarmă și îngrijorări și i-a făcut pe oameni să pună la îndoială tot ce se știa până acum despre această afecțiune.

Deși nu există o vârstă definitivă pentru a experimenta un atac de cord, tipul de alegeri pe care le faceți, planurile de dietă, rutinele de antrenament și modul în care vă gestionați nivelurile de stres pot influența riscul unui infarct.

Motive cheie, conform medicilor

Dr. Vanita Arora, consultant senior, electrofiziolog cardiac și cardiolog intervențional, spitalele Apollo, New Delhi, spune: „În zilele noastre, tinerii nu primesc controale cardiace prealabile. Oamenii încep să facă gimnastică fără un control pre-cardiac și apoi, în timpul face antrenament cu greutăți, care solicită inima, fac antrenament pe banda de alergat. Unii chiar iau suplimente care nu sunt bune și provoacă leziuni inimii, ducând la aritmie."

Dr. Pillai explică: „Când o persoană are vreo douăzeci de ani, încet începe să dezvolte blocaje neglijabile din cauza creșterii colesterolului sau a altor factori genetici. Factorii de stres biologici, cum ar fi o infecție, efortul asupra inimii determină formarea cheagurilor în apropierea blocajelor deja prezente, ducând la formarea de cheaguri și chiar la un atac de cord. "

În timp ce creșterea bolilor de inimă a fost predominantă și chiar considerată o tendință observabilă în ultimul deceniu, creșterea cazurilor de anul trecut este mai îngrijoratoare, spune dr. Pillai. "Majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății înțeleg că această creștere este o consecință directă a Covid-19, deoarece boala are un impact grav asupra vaselor de sânge ale pacientului", adaugă el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel