Autism, lipsa unui hormon cheie din placentă e legată de apariția bolii

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Noile cercetări prezentate la reuniunea anuală Neuroscience 2019 de la Chicago oferă dovezi convingătoare care sugerează că nivelurile unui hormon steroidic numit allopregnanolone pot afecta dezvoltarea creierului fetal, iar atunci când este perturbat poate duce la anomalii cerebrale și creșterea riscului de autism

Allopregnanolona este un neurosteroid endogen al cărui nivel crește pe măsură ce o femeie trece prin etapele sarcinii. Cercetări recente au scos la iveală că o formă sintetică de alopregnanolone administrată unei femei după naștere poate ajuta la reducerea cazurilor acute de depresie postpartum. Dar, până în prezent, nu a fost clar ce efect are acest hormon vital asupra dezvoltării creierului fetal în timpul sarcinii, notează NewAtlas

„Din datele noastre, nicio altă echipă de cercetare nu a studiat modul în care alopregnanolona placentară (ALLO) contribuie la dezvoltarea creierului și comportamentelor pe termen lung", explică Claire-Marie Vacher, autorul principal al noii cercetări. "Studiul nostru constată că pierderea țintită de ALLO în pântece duce la modificări structurale pe termen lung ale cerebelului - o regiune a creierului care este esențială pentru coordonarea motorie, echilibrul și cunoașterea socială - și crește riscul dezvoltării autismului".

Cercetând influența alopregnanolonei asupra dezvoltării creierului, cercetătorii au creat un model animal modificat genetic pentru a avea întreruperi la sinteza alopregnanolonei. Schimbări semnificative de neurodezvoltare au fost detectate la urmașii animalelor, deoarece producția de alopregnanolonă a scăzut.

„Din perspectivă structurală, cele mai pronunțate anomalii cerebeloase au apărut în materia albă a cerebelului", spune Vacher. "Am găsit o grosime crescută a mielinei, un strat izolant bogat în lipide care protejează fibrele nervoase. Din perspectivă comportamentală, urmașii de sex masculin a căror furnizare de ALLO a fost redusă brusc a prezentat un deficit de comportament repetitiv și deficiențe de sociabilitate crescute - două elemente caracteristice la om care au tulburări ale spectrului de autism. ."

Cel mai interesant, cercetătorii au descoperit că aceste anomalii ale dezvoltării creierului ar putea fi prevenite prin administrarea unei singure injecții de alopregnanolonă în timpul sarcinii unui animal. Acest lucru implică faptul că hormonul joacă un rol notabil în conturarea unui creier fetal, iar suplimentele compusului pot preveni anomaliile.

Este important de menționat că această cercetare nu a fost încă publicată într-un jurnal revizuit de la egal la egal și corelația cu autismul este doar ipotetică în acest stadiu. Nu există date care să sugereze că suplimentele de alopregnanolonă în timpul sarcinii umane pot preveni autismul în urmașilor unei mame. S-a sugerat că există o serie de factori genetici și de mediu care să influențeze riscul unui copil de a dezvolta autism, astfel încât acest nou studiu, dacă este verificat, oferă doar o piesă din puzzle-ul mai mare despre ceea ce provoacă tulburarea spectrului de autism.

Noua cercetare a fost prezentată în cadrul reuniunii anuale de Neuroștiință 2019 de la Chicago.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel