Avantajul dependenței de ecrane. Secretul ochilor sănătoși

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
avantajul dependentei de ecrane - FOTO: Pexels @anastasia shuraeva
avantajul dependentei de ecrane - FOTO: Pexels @anastasia shuraeva

Dependența de ecrane: cât de afectați sunt copiii și care sunt efectele asupra sănătății? Are doar dezavantaje?

Dependența de ecrane apare atât în rândul adulților, cât și la copii. Aceasta are efecte nocive demonstrate asupra sănătății, dar se pare că există și anumite beneficii.

Efectele la copii

"Copiii sunt foarte interesați de tehnologie". Au o atracție incredibilă și am putea spune o dependență", a declarat Alina Iliescu, psihanalist pediatric pentru emisiunea "Vorbește lumea" de la Pro TV. Aceasta avertizează asupra efectelor nocive ale ecranelor: "Copiii care sunt foarte mult expuși la tehnologie și la ecrane sunt mult mai excitabili și de multe ori sunt mult mai agitați".

Sfaturi pentru părinți

"Copiii care nu au probleme în dezvoltare le recomandăm părinților să îi lase o oră, o oră jumătate pe zi să se joace, să le găsească tot felul de joculețe constructive, pot să joace anumite jocuri în echipă cu anumiți prieteni și să-și facă prieteni din diferite țări, însă nu mai mult. Mai mult înseamnă dependență", spune aceasta și ne expune principalele manifestări ale dependenței de ecrane: "În general, observăm că nu sunt observăm că nu sunt deloc interesați să renunțe la tehnologie și sunt destul de refractari și nu vor să vină să mănânce, nu vor să iasă să se joace afară.

Trebuie să le facem un program. Limitele și regulile sunt foarte importante, aș spune la fel de importante ca iubirea la copiii"

Vezi și: Ticurile nervoase la copii: de ce apar și ce BOLI ascund. Ce este TRICOTILOMANIA

Există avantaje?

Invitata este de părere că "există niște avantaje dacă îi lăsăm pe cei mici expuși. În primul rând le dezvoltă creativitatea, în al doilea rând le dezvoltă vocabularul. Pot învăța o limbă străină foarte ușor. În al treilea rând învață să socializeze...Desenele animate îi învață cum să reacționeze în anumite situații și cum să se descurce mai bine în viață, dacă sunt constructive".

Părerea medicului oftalmolog

"Atunci când ne uităm mult timp în ecrane ochiul obosește și se usucă pentru că stăm concentrați mult timp și uităm să clipim" , a declarat Dr. Tamara Tiu, medic specialist oftalmolog pentru aceeași emisiune.

Se pare că vârsta influențează foarte mult durata la care ar trebui să ne expunem la tehnologie, dezvăluie medicul: "Nu e bine să lăsăm copilul la ecrane înainte de un an, chiar un an jumătate. După 18 luni până la 2 ani trebuie să se limiteze cât mai mult accesul la ecrane și să fie ghidat, doar materiale educative. Între 2 și 5 ani e bine să stea o oră maxim în fața ecranelor într-o zi, iar după 6 ani tot așa limitat cât de mult posibil. E o foarte clară corelație între copiii care stau în aer liber și se joacă, fac sport și au acces la lumină naturală și rata mult mai mică de miopie"

Secretul ochilor sănătoși

Persoanele care sunt nevoite să folosească tehnologia pot face anumite lucruri care să limiteze efectele nocive ale ecranelor. "Există niște reguli care au fost implementate și care realmente dau rezultate: o dată la 20 de minute ne luăm ochii timp de 20 de secunde din fața ecranului, privim la depărtare, la 20 de picioare, adică la 6 metri, pe geam, în colțul opus al camerei...Este importantă și distanța la care folosim deviceurile. Telefonul ar trebui ținut cam la 30 de centimetri, ecranul calculatoarelor sau al laptopului cam la aproximativ 70 de centimetri, cam distanța unui braț, iar televizorul la mai mult de 3 metri", anunță medicul.

Vezi și: Lumina albastră și sindromul de STRES digital. Regula 20-20-20

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel