AVERTISMENT Ministerul Sănătății: 49 de cazuri noi de infectare cu tulpina Omicron! Varianta va deveni DOMINANTĂ în două săptămâni

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus Foto: Fusion Medical Animation / Unsplash
Coronavirus Foto: Fusion Medical Animation / Unsplash

Ministerul Sănătății a anunțat că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat încă alte 49 de cazuri de infectare cu vanrianta OMICRON de coronavirus. În total, în România s-au înregistrat până acum 92 de astfel de cazuri, iar în circa două săptămâni varianta mutantă ar putea deveni dominantă avertizează MS. 

Institutul Național de Boli Infecțioase "Matei Balș" a confirmat, vineri, alte 49 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron a virusului Sars-Cov-2, anunță Ministerul Sănătății.

Este vorba despre 28 de bărbați și 21 de femei cu vârste cuprinse între 0 și 79 ani din municipiul București și județele Cluj, Ialomița, Ilfov, Prahova, Suceava și Vaslui.

Șapte dintre persoanele infectate au istoric de călătorie în Marea Britanie și Nigeria, iar 32 sunt vaccinate împotriva COVID-19.

„Cifrele înregistrate în ultimele 24 de ore sugerează începutul transmiterii comunitare pentru tulpina OMICRON care probabil va deveni dominantă în următoarele două săptămâni", se menționează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Numărul total al cazurilor confirmate în România cu varianta Omicron a virusului SARS CoV-2 se ridică la 92. 

În Marea Britanie, Țările de Jos, Germania, Franța și Italia se crede deja că varianta Omicron este dominantă, în doar două luni ea înlocuind varianta Delta. De altfel, Marea Britanie a înregistrat vineri, în ultima zi a anului 2021, pentru a doua zi consecutiv peste 189.000 de cazuri, acesta fiind un nou record absolut de la începutul pandemiei. 

Conform unei analize a peste un milion de cazuri realizată de experți de la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie riscul spitalizării dat de varianta Omicron este de circa o treime față de cel dat de varianta Delta, iar vaccinurile sunt în continuare cea mai bună protecție. 

„Protecția împotriva spitalizării prin vaccinuri este bună împotriva variantei Omicron. O doză din orice vaccin a fost asociată cu un risc redus de spitalizare cu 35% în rândul cazurilor simptomatice cu varianta Omicron, 2 doze cu o reducere cu 67% până la 24 de săptămâni după a doua doză și un risc redus cu 51% la 25 sau mai multe săptămâni după a doua doză. O a treia doză a fost asociată cu un risc redus de spitalizare cu 68% (interval de încredere 95% 52 până la 82%) în comparație cu persoanele similare nevaccinate. Când riscul redus de spitalizare a fost combinat cu eficacitatea vaccinului împotriva bolii simptomatice, eficacitatea vaccinului împotriva spitalizării a fost estimată la 52% după o doză, 72% la 2 până la 24 de săptămâni după doza 2, 52% la 25+ săptămâni după doza 2 și 88% 2 săptămâni după o doză de rapel”, notează oficialii britanici în comunicatul dat publicității (link direct sursa informației).

„Această analiză a constatat că riscul de prezentare la asistență medicală de urgență sau de internare în spital cu Omicron (testare pentru infecție simptomatică sau asimptomatică) a fost de aproximativ jumătate față de cel pentru Delta, în timp ce riscul de internare în spital singur cu Omicron a fost de aproximativ o treime din cel pentru Delta. În această analiză, riscul de spitalizare este mai mic pentru cazurile Omicron cu infecție simptomatică sau asimptomatică după 2 și 3 doze de vaccin, cu o reducere de 81% (interval de încredere 95% 77 până la 85%) a riscului de spitalizare după 3 doze comparativ cu la cazurile Omicron nevaccinate”, au notat experții Agenției.

„Acestea sunt date promițătoare care întăresc cât de importante sunt vaccinurile. Ele salvează vieți și previn boli grave. Această analiză arată că aveți un risc de până la 8 ori mai mare să ajungeți în spital ca urmare a COVID-19 dacă nu sunteți vaccinat” a explicat Secretarul britanic pentru sănătate și asistență socială, Sajid Javid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel