Avocatul Poporului cere ministrului Sănătăţii clarificări privind metodologia de supraveghere a sindromului respirator cauzat de coronavirus

Adisa Codruț / 30 apr 2020 / 15:22
Covid-19
Covid-19

Avocatul Poporului îi solicită ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, clarificări privind modul în care va fi supravegheată sănătatea populației privind sindromul respirator acut cu noul coronavirus în prezent şi după 15 mai.

Avocatul Poporului (AP) solicită ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, clarificări privind metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus în prezent şi după 15 mai.

Potrivit solicitării postate pe site-ul AP, se cere ministrului Sănătăţii lămurirea mai multor aspecte, printre care cum se va adapta metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) după încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României, citează agerpres.ro. AP mai vrea să ştie dacă Ministerul Sănătăţii (MS) are în vedere completarea sistemului de prioritizare a testării pentru COVID-19.

Totodată, AP vrea să fie informat care este în prezent durata medie de eliberare a rezultatelor testului pentru diagnosticare moleculară (Real Time PCR) şi ce măsuri intenţionează MS să ia pentru reducerea acesteia şi dacă există în prezent un set de măsuri pentru situaţia transmiterii comunitare a COVID-19.

AP precizează că dispunerea măsurilor necesare în această perioadă, dar şi ulterior încetării stării de urgenţă, posibil după data de 15 mai, trebuie să fie în concordanţă cu prevederile constituţionale referitoare la respectarea dreptului la ocrotirea sănătăţii.

În opinia AP, din prezentările realizate de autorităţile competente, inclusiv de preşedintele României şi prin comparaţie cu alte state, numărul de testări realizate este foarte mic, dar chiar şi în aceste condiţii, se constată o creştere a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus.

De asemenea, de la sfârşitul lunii martie, România a trecut la faza de transmitere comunitară a virusului, ceea ce înseamnă că nu mai contează dacă bolnavul a fost contact al unei persoane infectate cu virusul COVID-19 sau s-a aflat în proximitatea persoanelor venite din zonele de risc crescut, a adăugat AP.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy