AVOCATUL POPORULUI cere ministrului Sănătăţii să verifice situația EUTHYROX și să ia măsuri

Dana Lascu |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Avocatul Poporului (AP) cere ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să dispună efectuarea de noi verificări privind disponibilitatea medicamentului Euthyrox pe piaţă, în condiţiile în care pacienţii dependenți de aceste medicament reclamă în continuare lipsa lui din farmacii. 

Conform solicitării postate pe site-ul Avocatului Poporului, instituţia cere să i se comunice măsurile întreprinse de Ministerul Sănătății în vederea rezolvării crizei de Euthyrox şi pentru a asigura pacienţilor accesul la tratamentul necesar.

Totodată, Avocatul Poporului îi solicită ministrului Sănătăţii să ia măsurile legale care se impun şi să informeze AP asupra acestora.

Avocatul Poporului aminteşte că în 2020 s-a sesizat din oficiu după ce presa a semnalat dificultăţile cu care se confruntă bolnavii cu afecţiuni ale tiroidei, provocate de lipsa Euthyrox, iar ca urmare a problemelor identificate a fost emisă o recomandare către ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Nelu Tătaru.

Printr-o adresă din 24 noiembrie 2020, Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) au informat AP că „s-au luat măsuri pentru remedierea problemelor privind disponibilitatea Euthyrox, astfel: compania Merck România SRL va dubla cantităţile fabricate pentru lunile ultimului trimestru al anului 2020; s-a demarat suplimentarea necesarului prin autorizarea pentru nevoi speciale pentru concentraţiile de 75 mcg şi 125 mcg pentru produsul cu DCI LEVOTHYROXINUM; ANMDMR a emis trei autorizaţii de import paralel, astfel încât necesarul să fie acoperit şi pe termen scurt prin suplimentarea pieţei din România prin această modalitate, până la stabilizarea stocurilor”.

Cu toate acestea, încă se înregistrează discontinuitate în aprovizionarea farmaciilor, în toată ţara, cu acest tip de medicament, se mai arată în solicitarea Avocatului Poporului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel