Bacteriile din gură, asociate cu riscul de a dezvolta artrită reumatoidă. STUDIU

Dana Lascu / 05 mai 2021 / 13:37
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cercetătorii au descoperit similitudini în compoziția bacteriană a gurii la pacienții cu poliartrită reumatoidă timpurie și la cei cu risc de a dezvolta boala, în comparație cu persoanele sănătoase care nu erau expuse riscului. 

Constatările unui nou studiu (link direct studiu) publicat în jurnalul Artrita și reumatologia (Arthritis & Rheumatology) arată că pacienții și persoanele cu risc au prezentat o abundență relativă crescută de bacterii potențial pro-inflamatorii în gură, sugerând o posibilă legătură între microbii orali și artrita reumatoidă.

Au fost recrutate trei grupuri a câte 50 de participanți fiecare: Primul grup era compus din pacienți cu artrită reumatoidă timpurie (ERA), al doilea din indivizi cu risc (artralgii și autoanticorpi) și al treilea compus din persoane cu controale sănătoase. 

O examinare parodontală a condus la scoruri de sângerare la sondare (BOP), adâncimea de sondare a buzunarului (PPD) și suprafața parodontală inflamată (PISA). 

Compoziția microbiană a plăcii dentare subgingivale, a salivei și a învelișului limbii a fost evaluată utilizând secvențierea ampliconului 16S rDNA și comparată între grupuri cu analize variaționale permutațional de variație (PERMANOVA). 

„Prevotella și Veillonella - ambele bacterii anaerobe gram-negative - au avut o abundență relativă mai mare în salivă, iar Veillonella a fost, de asemenea, la o abundență relativă mai mare în acoperirea limbii, atât a pacienților cu artrită reumatoidă timpurie, cât și a persoanelor cu risc comparativ cu controalele sănătoase”, au spus autorii în lucrarea lor.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy