BĂTĂLIA MONDIALĂ pentru VACCINURI contra coronavirus: 5,7 miliarde de doze, precomandate!

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccin FOTO: pixabay
Vaccin FOTO: pixabay

Întreaga lume se bate acum pe resurse în lupta pentru contra noului coronavirus SARS CoV-2 și COVID-19, iar precomenzile făcute la firmele care dezvoltă vaccinuri ating deja 5,7 miliarde de doze.

Deși niciunul dintre vaccinurile contra noului coronavirus, care sunt în curs de dezvoltare, nu și-a dovedit definitiv eficacitatea în studii clinice de ultimă fază (fază 3), fără de care nu pot fi aprobate, cel puțin 5,7 miliarde de doze au fost precomandate deja în întreaga lume. 

Rusia a anunțat, miercuri, că în două săptămâni va începe producția vaccinului anti COVID-19 realizat de cercetătorii de la Gamaleya Scientific Research Institute of Epidemiology and Microbiology din Moscova. 

Deși studiile care ar sta în spatele dezvoltării acestui vaccin nu au fost publicate nicăieri, Rusia preconizează să producă într-o lună circa 5 milioane de doze doar pentru nevoile ei. „În primă fază, producția va fi orientată spre piața internă, pentru a acoperi nevoile cetățenilor noștri”, a anunțat ministrul rus al Sănătății, Mikhail Murashko, citat de agenția chineză de presă Xinhua

Chiar și așa, Rusia a anunțat că 20 de țări ar fi comandat în prealabil un miliard de doze de Sputnik V și că, împreună cu partenerii străini, va putea produce 500 de milioane de doze pe an în cinci țări.

În afară de vaccinul rusesc, despre care nu se știu prea multe deși președintele Vladimir Putin a spus că i-a fost administrat chiar și fiicei sale, Universitatea Oxford, care lucrează cu grupul farmaceutic suedez-britanic AstraZeneca, speră să aibă rezultate până în septembrie, în timp ce compania americană de biotehnologie Moderna, parteneriat cu Institutele Naționale de Sănătate din SUA (NIH), își propune sfârșitul anului, eventual noiembrie. 

Cele mai multe precomenzi făcute de SUA

SUA este țara care a făcut cele mai multe precomenzi, în condițiile în care în acest moment sunt șase vaccinuri în faza 3 de studiu clinic, fără de care acestea nu pot fi aprobate pentru a fi puse pe piață, notează anunță agenția France-Presse.

SUA a precomandat doar de la Moderna 100 de milioane de doze, contract pentru care a alocat din start 1,5 miliarde de dolari. Dar de fapt vrea mult mai multe.  

„Sunt încântat să anunț că am ajuns la un acord cu Moderna pentru fabricarea și livrarea a 100 de milioane de doze din vaccinul contra acestui coronavirus", a spus președintele  Donald Trump, la o conferință de presă la Casa Albă. „Guvernul federal va deține aceste doze de vaccin, le cumpărăm. (...) Suntem pe cale să producem rapid 100 de milioane de doze de îndată ce va fi aprobat vaccinul și până la 500 de milioane la scurt timp după aceea, deci vom avea 600 de milioane de doze”, a adăugat el, conform CNBC.

În total SUA a alocat cel puțin 10,9 miliarde de dolari pentru dezvoltarea și producerea unui vaccin contra noului coronavirus. 

Pe lângă contractul cu Moderna, SUA a precomandat deja sute de milioane de doze de vaccin de la Johnson & Johnson, Novavax, Pfizer, Sanofi și AstraZeneca, notează France Press

Uniunea Europeană și restul lumii

Pe lângă toate acestea și Uniunea Europeană face precomenzi. Doi dezvoltatori de vaccinuri - Oxford / AztraZeneca și Sanofi / GSK - au semnat sau sunt în negocieri avansate cu Comisia Europeană pentru a furniza împreună 700 de milioane de doze de vaccin țărilor membre, inclusiv României.

Marea Britanie, din cauza faptului că a ieșit din Uniunea Europeană (celebrul Brexit), negociază separat o pre-comandă de 250 de milioane de doze de la patru dezvoltatori.

Japonia a precomandat 490 de milioane de doze de la trei furnizori, inclusiv 250 de milioane de la Novavax din Statele Unite, pentru care a finanțat cercetările, iar gigantul japonez Takeda a cumpărat drepturile pentru respectivul vaccin ca el să fie produs local. 

Brazilia a ales un model similar, comandând 100 de milioane de doze de la AstraZeneca și a făcut un parteneriat cu Sinovac-ul din China pentru a produce 120 de milioane de „CoronaVac”, care este deja în curs de testare în clinicile braziliene.

The Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), lansată în 2017 de Norvegia, India, Fundația Bill și Melinda Gates și Wellcome Trust, încearcă să se asigure că există „acces echitabil” la vaccinurile viitoare, așa că a precomandat 300 de milioane de doze de la AstraZeneca pentru zeci de țări în curs de dezvoltare, într-un parteneriat cu The Vaccine Alliance (Gavi).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel