Băuturile fierbinți, risc de apariție a cancerului

Angela Sabău / 05 apr 2019 / 19:31
E indicat să vă ascultați corpul
E indicat să vă ascultați corpul

Băuturile fierbinți ar putea fi asociate cu riscul apariției cancerului. Asta a descoperit un grup de cercetători care a analizat mai multe studii.

Un grup de lucru de 23 de oameni de știință, convocați de Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a evaluat carcinogenitatea cafelei, a ceaiului și a altor băuturi calde și le-a exonerat pe toate, scrie health.harvard.edu.

Pe de altă parte, oamenii de știință au stabilit că aproape orice băutură nealcoolică, consumată la temperaturi de peste 65,5 grade Celsius, poate contribui la riscul de apariție a cancerului esofagian. Au găsit chiar dovezi limitate care implică apa fierbinte.

Raportul a anulat o descoperire din 1991, care arăta că băutura precum cafeaua ar putea fi "carcinogenă pentru oameni".

Alcoolul, cauză majoră a cancerului

Dar, după ce au analizat mai mult de 1.000 de studii efectuate în ultimii 20 de ani, cercetătorii nu au reușit să găsească dovezi concludente că orice băutură nealcoolică, servită la temperaturi mai scăzute, contribuie la cancer.

Consumul obișnuit de alcool, totuși, este încă o cauză majoră a cancerului esofagian, împreună cu fumatul. Raportul a fost publicat în The Lancet Oncology.

Dacă ați obișnuit să beți cafeaua sau ceaiul aburind, poate doriți să-l lăsați să se răcească câteva minute înainte de a lua prima înghițitură. Chiar s-ar putea să vă placă schimbarea - mulți oameni găsesc că aromele sunt mai subtile la temperaturi mai scăzute. 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy