Cafeaua, etichetă de avertizare: cancer. Care este legătura
Cafeaua ar putea purta o etichetă de avertizare cu „cancer”, la solicitarea unui judecător din California. Oamenii de știință însă ne liniștesc.
Cafeaua ar putea avea o legătură cu apariția cancerului, motiv pentru care un judecător din statul american California a solicitat etichete de avertizare în acest sens, pentru ca băutorii de cafea să fie informați cu privire la risc.
Îngrijorarea vine din cauza unei substanțe specifice, găsită în cafea, numită acrilamidă, care este o substanță chimică produsă atunci când cafeaua este prăjită. Cafeaua nu este singurul aliment care conține acrilamidă, spun specialiștii de la Harvard Medical School.
Acrilamida este produsă în timpul procesului de gătire la temperaturi înalte, utilizat pentru numeroase alimente comune, inclusiv biscuiți, biscuiți și chipsuri de cartofi, potrivit Societății Americane de Cancer (ACS).
Nicio dovadă concludentă a legăturii cafelei cu cancerul
Dar, înainte de a vă panica, deși cu siguranță există acrilamidă în cafea, oamenii de știință încă nu au demonstrat în mod concludent că această substanță chimică cauzează cancer, potrivit ACS.
Majoritatea cercetărilor efectuate asupra oamenilor nu au găsit nici un risc crescut de cancer la persoanele care consumă alimente care conțin acrilamidă. Alte studii privind anumite tipuri de cancer au produs rezultate mixte, dar nu au găsit legături concludente, potrivit ACS.
Beneficiile cafelei pentru sănătate
În plus, există dovezi că consumul de cafea poate aduce beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscurilor pentru accident vascular cerebral și boli hepatice.
Un studiu din 2015 publicat în „Circulation” a constatat, de asemenea, că băutorii moderați de cafea (definiți ca cei care au mai puțin de cinci cești pe zi) au avut riscuri mai scăzute pentru bolile de inimă și bolile neurologice, potrivit American Heart Association.
Deci, mesajul final este următorul: dacă sunteți sănătoși și beți moderat cafeaua, nu există dovezi că aceasta va crește riscul de apariție a cancerului.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
