Prăjeala, pericolul din farfurie: boli de inimă și moarte
Femeile peste 50 de ani care mănâncă periodic alimente prăjite prezintă un risc crescut de a muri de boli cardiovasculare, susține un studiu.
Alimente ca puiul prăjit și peștele prăjit au fost asociate cu un risc crescut de deces cauzat de inimă, în special în rândul femeilor între 50 și 65 de ani, arată studiul unor cercetători de la Universitatea din Iowa, conform sciencedaily.com.
O treime dintre americani mănâncă zilnic de la fast-food. Studiile anterioare au sugerat că un consum mai mare de alimente prăjite este asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2 și boli de inimă. Plecând de la cele două premise, cercetătorii au analizat asocierea dintre prăjeli și deces din orice cauză, în special cu boli de inimă și cancer.
Peste 100.000 de femei au participat la studiu
Studiul lor, după cum ei amintesc, este unul observațional, deși la el au participat 106.966 de femei, cu vârsta cuprinsă între 50 și 79 de ani, înscrise în asociația numită Inițiativă Sănătății Femeilor, între 1993 și 1998. Au fost monitorizate până în 2017.
S-a analizat dieta femeilor ce includea pește prăjit, pui prăjit, sandviș de pește, crustacee prăjite, alături de cartofi prăjiți, tortilla și tacos. Au ținut cont și de stilul de viață, calitatea dietei, nivelul de educație și veniturile.
„Consumarea regulată a alimentelor prăjite a fost asociată cu un risc sporit de deces din orice cauză. Consumul a unei sau mai multe porții pe zi de alimente prăjite a avut un risc de 8% mai mare comparativ cu cei care nu au mâncat alimente prăjite. Una sau mai multe porții de pui prăjit pe zi au fost legate de un risc de 13% mai mare de deces din orice cauză și de un risc de 12% mai mare de deces cauzat de inimă, comparativ cu nicio hrană prăjită", potrivit sursei citate.
O treime de participante, decedate
După anii de studiu s-au înregistrate 31.588 decese, dintre care 9.320 au fost legat de boli de inimă, 8.358 provocate de cancer și 13.880 din alte cauze. Cercetătorii n-au găsit nicio legătură dintre mâncarea prăjită și cancer.
Deși subliniază că studiul lor e observațional, punând accentul pe numărul mare de participați și diversitatea eșantionului, cercetătorii spun că au identificat un factor de risc pentru mortalitatea cardiovasculară și recomandă reducerea prăjelilor.
Studiul poate fi consultat AICI.
-
Ce organe vede o ecografie abdominală?18.11.2025, 09:57
-
-
Pisicile, un pericol ascuns pentru creier17.11.2025, 21:55
-
Tratament inovator în lupta împotriva cancerului de sân17.11.2025, 20:58
-
Metformin, medicamentul pentru diabet, impact asupra femeilor17.11.2025, 19:36
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Suplimentul simplu care îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă
Acest supliment simplu și natural îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă.
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Ce se întâmplă când tensiunea arterială scade sub 120 mm Hg
Trump, diagnosticat cu insuficiență venoasă cronică după apariția unor vânătăi pe mână. Cum se manifestă boala
Generațiile născute după 1960, mai expuse riscului de moarte din cauza bolilor cardiovasculare
Boala gravă la care ești expus dacă ești născut după ACEST AN. Riscurile pot fi mortale.
Care este tensiunea arterială normală?
De ce apare durerea în piept în timpul unui infarct
De ce apare durerea în piept, cel mai important semn al unui infarct miocardic?
Noua metodă de măsurare a tensiunii arteriale care ar putea salva mii de vieți
Regula 80/20, soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului
Regula 80/20 este soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului. Ce presupune, de fapt, această regulă.
EXCLUSIV Cea mai mare problemă cu care se confruntă medicii. Dr. Silviu Dumitrescu recunoaște: Să nu mai ascundem lucrurile
Tromboza venoasă profundă, prevenție esențială în călătoriile de lungă durată
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
EXCLUSIV Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
Înălțimea poate influența mortalitatea. Ce risc de boli de inimă au persoanele scunde și înalte
Antioxidantul care poate preveni degradarea inimii. Descoperirea făcută de medicii japonezi
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
Sindromul Wolff-Parkinson-White, afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe
Sindromul Wolff-Parkinson-White este o afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe.
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Proteina care distruge inima după infarct
5 lucruri esențiale pe care supraviețuitorii unui infarct trebuie să le facă zilnic. Care sunt șansele de a suferi un nou infarct
5 lucruri esențiale pe care supraviețuitorii unui infarct trebuie să le facă zilnic. Reduc șansele unui nou infarct.
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul până îl distruge.
