Medicamentele care cresc riscul de demență

Angela Sabău / 29 Martie 2019 / 07:13
Medicamente
Medicamente

Medicamentele precum anticolinergicele s-ar putea să crească riscul apariției demenței. Cel puțin asta indică rezultatele unui studiu apărut recent.

Medicamentele anticolinergice utilizate pentru tratamentul afecțiunilor vezicii urinare, a bolii Parkinson și a depresiei sunt asociate cu un risc crescut de demență, potrivit unui studiu amplu publicat de BMJ.

Medicamentele anticolinergice ajută la contractarea și relaxarea mușchilor. Ele acționează blocând acetilcolina, o substanță care, de asemenea, transmite mesaje în sistemul nervos. În cadrul studiului, cercetătorii au comparat dosarele medicale de 40.770 de persoane mai în varsta de 65, care au fost diagnosticate cu demență și 283.933 seniori fără această boală.

Ei au descoperit că persoanele diagnosticate cu demență au avut șanse de până la 30% mai mari să li se prescrie medicamente anticholinergic pentru Parkinsons, probleme ale vezicii urinare, sau depresie. Medicamentele anticolinergice prescrise frecvent includ procicidina pentru Parkinsons; tolterodină, oxibutinină și solifenacin pentru afecțiuni urologice cum ar fi vezica urinară hiperactivă sau incontinență; și amitriptilină, dosulepină și paroxetină pentru depresie.

Riscul de demență, direct proporțional cu durata tratamentului cu anticolinergice

Cu toate acestea, nu a existat nici o asociere între demență și medicamente anticholinergice utilizate pentru a trata alte afecțiuni comune, cum ar fi febra fânului, rău de călătorie și crampe stomacale.

De asemenea, studiul a constatat că persoanele care au dezvoltat demență au luat medicamentele anticolinergice timp de patru până la 20 de ani înainte de a fi diagnosticate și cu cât au luat mai mult medicamente, cu atât riscul lor a fost mai mare. Nu se știe exact cum aceste medicamente pot fi legate de demență. O preocupare este că efectul anticholinergic poate accelera debutul demenței la persoanele sensibile. Cercetătorii au adăugat că sunt necesare mai multe cercetări și că persoanele cu risc ar trebui să continue să ia medicamentele lor, până când vorbesc cu medicul lor.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy