Bei cafea? Ce se întâmplă cu ficatul tău: cancerul de ficat este la mijloc

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
 Cafeaua   Foto: Pexels.com
Cafeaua Foto: Pexels.com

Consumul e cafea pare să reducă riscul e cancer la ficat, precum și riscul de deces din această cauză. Cercetătorii au analizat ce s-ar întâmpla dacă toată lumea ar bea cafea.

O echipă de cercetători afiliați mai multor instituții din Australia a descoperit că dacă toată lumea din lume bea cel puțin două căni de cafea în fiecare zi, în lume ar fi mai puțin cu sute de mii de decese cauzate de cancer la ficat.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista  Alimentary Pharmacology and Therapeutics, iar cercetătorii descriu în lucrarea lor de ce ar trebui încurajat consumul de cafea.
Mai multe studii din ultimii ani au arătat cum cafea poate avea multe beneficii pentru sănătate, dacă este consumată în mod regulat. Unul dintre aceste beneficii care se distinge de celelalte este un risc mai mic de a dezvolta cancer la ficat. Cercetătorii observă că rezultatele acestei cercetări sugerează că un consum de două sau trei căni de cafea pe zi poate reduce riscul unei persoane de a dezvolta boala cu 38% - și riscul de a muri de boală cu 46%. Iar când o persoană își mărește consumul la patru sau mai multe căni pe zi, reducerea riscului este de 41% și riscul de a muri cu 71% mai mic. În acest nou efort, cercetătorii s-au întrebat ce s-ar întâmpla dacă toți cei care nu consumă cafea ar începe să bea două sau patru căni de cafea în fiecare zi.

Pentru a afla, cercetătorii au extras și studiat datele din setul de date Global Burden of Disease 2016, filtrând statistici legate de cancerul hepatic. Ei au descoperit că au existat 1.240.201 de decese înregistrate în urma cancerului de ficat pentru acel an. Cercetătorii au preluat apoi statisticile privind consumul de cafea și au adăugat ambele seturi de date într-un model care a arătat conexiuni între consumul de cafea și reducerea cancerului de ficat. Modelul a arătat că dacă toată lumea din lume ar fi băut două cani de cafea pe zi în 2016, ar fi fost cu 452.861 de decese mai puține din cauza cancerului de ficat. Și dacă toată lumea ar fi băut patru căni, ar fi fost cu 723.287 de decese mai puține. Cercetătorii cred că guvernele și agențiile de sănătate ar trebui să înceapă să promoveze consumul de cafea ca o modalitate de a reduce ratele de cancer la ficat.

Studiul poate fi găsit aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel