Boala Alzheimer, detectată printr-un test de sânge

Angela Sabău |
Data publicării:
Boala Alzheimer ar putea fi detectată în sânge
Boala Alzheimer ar putea fi detectată în sânge

Boala Alzheimer ar putea fi detectată mult mai simplu, printr-un test de sânge. Dacă metoda va fi aprobată, șansele de descoperire precoce a bolii și primirea tratamentului mult mai repede vor crește.

Cercetătorii de la Universitatea Lund au dezvoltat o metodă de creare a unui nou marker de sânge capabil să detecteze dacă o persoană are sau nu boala Alzheimer. În cazul în care metoda este aprobată pentru uz clinic, cercetătorii speră ca în cele din urmă să fie un instrument de diagnosticare în asistența medicală primară. În această toamnă vor începe un proces în domeniul asistenței medicale primare pentru a testa această tehnică.

În prezent, un sprijin major în diagnosticarea bolii Alzheimer este identificarea acumulării anormale a substanței beta-amiloid, care poate fi detectată fie într-o probă de lichid spinal, fie prin imagistica creierului folosind un scaner PET.

Acestea sunt metode costisitoare care sunt disponibile numai în asistența medicală specializată. „În cercetare, am căutat de mult timp instrumente de diagnostic mai simple”, spune Sebastian Palmqvist, profesor asociat la Universitatea Lund, medic de la Spitalul Universitatii Skåne și principalul autor al studiului.

Beta-amiloid-ul acumulat în creier, detectat în sânge

În acest studiu, care este o colaborare între mai multe centre medicale, cercetătorii au analizat dacă un simplu test de sânge ar putea identifica persoanele la care beta-amiloid-ul a început să se acumuleze în creier, adica persoanele cu boala Alzheimer subiacente. Folosind o metodă simplă și exactă, pe care cercetătorii o cred adecvată pentru diagnosticarea clinică și screening-ul în asistența medicală primară, cercetătorii au fost în măsura să identifice beta-amiloid în sânge, cu un grad ridicat de precizie.

„Studiile anterioare privind metodele care utilizează testele de sânge nu au arătat rezultate deosebit de bune, a fost posibil să se vadă doar diferențe mici între pacienții cu Alzheimer și cele snătoase, mai în vârstă. Doar cu un an în urmă, cerctătorii au găsit metode analizând o probă de sânge să arate cu o mare curatețe detectara prezenței bolii Alzheimer.

Dificultatea până acum este că acestea necesită în prezent tehnologie avansată și nu sunt disponibile pentru utilizarea în procedurile clinice de astăzi", spune Sebastian Palmqvist.

Rezultatele sunt publicate în JAMA Neurology și pe baza studiilor analizelor de sânge colectate de la 842 de persoane din Suedia (Studiul suedez BioFINDER) și 237 de persoane din Germania. Participantii la studiu sunt pacientii cu Alzheimer, cu demență, persoane în vârstă sănătoase și persoane cu insuficiență cognitivă ușoară.

Metoda studiată de cercetători este o tehnică complet automatizată care măsoară beta-amiloidul în sânge, cu o mare precizie în identificarea acumulării de proteine.

Cercetătorii cred că această nouă analiză de sânge ar putea fi important pentru screening sau pentru a îmbunătăți diagnosticul în asistența medicală primară, care va permite mai multor persoane să obțină tratamentul disponibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel