Alzheimer, progresia bolii din cauza celulelor imune care clachează. Posibil tratament identificat

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Boala Alzheimer ar putea fi reversibilă
Boala Alzheimer ar putea fi reversibilă

Cercetătorii au descoperit că celulele imune din microglia dacă nu își fac treaba - adică nu protejează neuronii de deteriorare - pot fi legătura dintre modificările cerebrale timpurii și cele târzii în boala Alzheimer. Ruperea acestei legături ar putea conduce la noi abordări pentru întârzierea sau prevenirea bolii.

Cu ani înainte de apariția simptomelor bolii Alzheimer, două tipuri de proteine dăunătoare se acumulează, silențios, în creier: beta amiloid și tau. Se acumulează în primul rând nișe de amiloid, dar tau este deosebit de nociv. Ori de câte ori apar depozite de proteine tau, țesutul cerebral moare, declanșând confuzia și pierderea de memorie care sunt semnele distinctive ale bolii Alzheimer.

Când celulele imune ale creierului eșuează

Acum, cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din St. Louis au descoperit că legătura dintre cele două proteine poate sta în celulele imune ale creierului, care se dizolvă in aglomerari de amiloid. Atunci când celulele imune eșuează, aglomerări amiloid, sau placi, rănesc neuronii din apropiere și creează un mediu toxic care accelerează formarea și răspândirea de încărcături tau.

Constatările, care au fost făcute în laborator, la șoareci și la oameni, au fost publicate pe 24 iunie în jurnalul Nature Neuroscience. Acestea sugerează că întărirea activității unor astfel de celule imune - cunoscută sub numele de microglia - ar putea încetini sau opri proliferarea depozitelor de tau și ar putea întârzia sau preveni demența Alzheimer.

„Cred că am găsit o legătură potențială între amiloid și tau pe care oamenii au căutat-o de foarte mult timp", a spus autorul principal dr David Holtzman, profesor și șeful Departamentului de Neurologie. „Dacă s-ar putea rupe această legătură la persoanele care au o depunere amiloidă, dar sunt încă sănătoase cognitiv, s-ar putea opri progresia bolii înainte ca oamenii să dezvolte probleme cu gândirea și memoria".

În timp ce formarea de plăci amiloid și lanțuri tau au fost recunoscute ca pași cheie în dezvoltarea bolii Alzheimer, cercetătorii s-au luptat pentru a stabili relația dintre cele două. Prin ele însele, plăcile de amiloid nu cauzează demență. Mulți oameni de peste 70 de ani au niște plăci de amiloid în creierul lor, inclusiv unii care au mintea la fel de ascuțită ca oricând. Dar prezența plăcilor de amiloid pare să ducă inexorabil la formarea de lanțuri tau - adevaratul „ticălos" în Alzheimer - și, până acum, nu a fost clar cum amiloidul determină patologia tau.

O mutație genetică favorizează evoluția bolii

Holtzman și colegii săi bănuiau că microglia ar putea fi legătura. O mutație rară într-o gena denumită TREM2 lasă oamenii cu o microglia slabă și ineficientă și, de asemenea, crește de două ori până la patru ori riscul de a dezvolta Alzheimer.

La șoareci cu microglia ineficientă, mai multe structuri asemănătoare tau se formează în apropierea plăcilor de amiloid decât la șoareci cu microglia funcțională. Experimentele ulterioare au arătat că microgliile formează în mod normal o capă peste plăcile de amiloid, care limitează toxicitatea acestora față de neuronii din apropiere. Atunci când celulele din microglia nu reușesc să-și facă treaba, neuronii suportă mai multe daune, creând un mediu care favorizează formarea de leziuni asemănătoare cu tau.

Mai mult, cercetătorii au arătat că persoanele cu mutații TREM2 care au murit cu boala Alzheimer au avut mai multe structuri asemănătoare tau în apropierea plăcilor lor de amiloid, decăt persoanele care au murit cu Alzheimer, dar nu au aveau mutația genetică.

„Chiar dacă ne-am uitat la creierul oamenilor la sfârșitul procesului Alzheimer, mai degrabă decât la început, la fel ca la șoareci, am văzut același fel de schimbări: mai multe lanțuri tau în vecinătatea plăcilor de amiloid", a spus dr. Holtzman. „Aș specula că la persoanele cu mutații TREM2, tau se acumulează și apoi se răspândește mai repede, iar acești pacienți dezvoltă mai repede probleme cu pierderea memoriei și gândirea, deoarece au mai multe dintre acele lanțuri inițiale de tau".

Inversa ar putea fi de asemenea adevărată și benefică, a spus dr. Holtzman. Întărirea microgliilor ar putea încetini răspândirea lanțurilor și prevenirea declinului cognitiv. Medicamente care sporesc activitatea microgliilor prin activarea TREM2 sunt deja în curs de dezvoltare. În curând, poate fi posibil să fie identificate persoanele care au acumulări de amiloid dar care încă nu au simptome cognitive folosind un test de sânge simplu. Pentru astfel de oameni, medicamentele care distrug legătura dintre amiloid și tau ar putea avea potențialul de a opri dezvoltarea bolii Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel