Alzheimer, eviți sau întârzii apariția bolii dacă te speli pe dinți!

Dana Lascu |
Data publicării:
Bacteriile din gură
Bacteriile din gură

Nu numai că eviți apariția cariilor atunci când te speli regulat și corect pe dinți, ci și poți să scapi sau măcar să întârzii apariția bolii Alzheimer. Cercetătorii de la Universitatea din Bergen au descoperit o legătură clară între boala gingivală și cumplita formă de demență.

Oamenii de știință au stabilit ca boala gingivală (gingivita) joaca un rol decisiv în a dezvolta sau nu boala Alzheimer.

"Avem dovezi ADN că bacteria care cauzează gingivită se poate muta de la gură la creier", spune cercetătorul Piotr Mydel de la Laboratorul de Cercetare Broegelmanns, Departamentul de Științe Clinice de la Universitatea din Bergen (UiB), autorul unui nou studiu recent publicat în jurnalul Science Advances.

Bacteriile produc o proteină care distruge celulele nervoase din creier, ceea ce duce la pierderea memoriei și, în cele din urmă, la apariția și dezvoltarea Alzheimer.

Periați-vă dinții pentru o memorie mai bună

Mydel arătat că bacteria nu cauzează doar Alzheimer, ci că prezența acestor bacterii crește în mod semnificativ riscul dezvoltării bolii și sunt, de asemenea, implicate într-o progresie mai rapidă a bolii. Cu toate acestea, vestea bună este că acest studiu arată că există unele lucruri pe care le puteți face pentru a încetini sau a evita apariția Alzheimer.

Periați-vă dinții și folosiți ața dentară", a arătat cercetătorul. Mydel adaugă că este important, dacă ați făcut gingivită și aveți persoane cu Alzheimer în familie, să mergeți la medicul dentist în mod regulat și să vă curățați dinții în mod corespunzător.

Un nou medicament, în dezvoltare

Cercetătorii au descoperit anterior că bacteriile care cauzează gingivită pot ajunge din gură în creier, unde enzimele nocive pe care le secretă pot distruge celulele nervoase din creier. Acum, pentru prima dată, Mydel aduce dovezi ADN pentru acest proces din creierul uman. Mydel și colegii săi au examinat 53 de persoane cu Alzheimer și au descoperit enzimele în cauză în 96% dintre cazuri. Potrivit lui Mydel, aceste cunoștințe oferă cercetătorilor o posibilă nouă abordare pentru a ataca boala Alzheimer.

„Am reușit să dezvoltăm un medicament care blochează enzimele dăunătoare secretate de bacterii, amânând dezvoltarea bolii Alzheimer. Planificăm să testăm acest medicament în cursul acestui an", a arătat Piotr Mydel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel