Boala care poate avea complicații devastatoare. Dr. Horațiu Roman: Poate fi mutilantă, agresivă

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
endometrioza - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro
endometrioza - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro

Această boală poate fi mutilantă. Poate duce la ocluzie sau la atrofia rinichilor.

Această boală specific femeilor poate avea consecințe severe. În cazurile severe poate duce la ocluzie sau atrofia rinichilor. Inițial debutează ca o boală oncologică, însă poate afecta și alte organe pe măsură ce avansează.

Endometrioza, complicații severe

Complicațiile endometriozei pot fi extrem de variate și pot afecta profund calitatea vieții femeilor care suferă de această afecțiune. Prof. dr. Horațiu Roman, medic chirurg ginecolog specializat în enometrioză, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt potențialele complicații ale endometriozei.

"O boală care inițial este ginecologică prin excelență și poate afecta ligamentele uterului, peritoneul, ovarele sau trompele, în formele neglijate, boala poate afecta alte organe. Poate deveni o boală pluridisciplinară. 

Se poate ajunge la cazuri foarte, foarte limită, în care chirurgia pe care o propunem unor femei de 30 de ani poate fi mutilantă, poate fi agresivă și poate înlocui simptomele de endometrioză cu sechele post-operatorii din cauza faptului că suntem obligați să scoatem anumite organe sau să tăiem anumite părți din organe, din rect, ureter sau chiar să scoatem un rinichi. 

Formele grave există și acestea trebuie depistate cu prioritate pentru că pot duce la ocluzie sau atrofiile complete ale rinichilor", a explicat prof. dr. Horațiu Roman, medic chirurg ginecolog specializat în endometrioză, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Care este vârsta creierului față de cea biologică. Vlad Ciurea: Total diferă. Mergeți și socializați, nu vă încuiați în casă și stați pe fotoliu

Endometrioza, alte complicații

Una dintre cele mai mari temeri pentru femeile cu endometrioză este infertilitatea. Endometrioza poate afecta structura organelor reproducătoare, blocând trompele uterine sau cauzând cicatrici care împiedică implantarea oului fertilizat în uter.

Durerea este un simptom principal al endometriozei și poate deveni cronică în unele cazuri. Aceasta poate fi atât de severă încât interferează cu activitățile zilnice și calitatea vieții.

Endometrioza poate duce la formarea chisturilor endometriozice, cunoscute și sub numele de chisturi endometriomatoase sau chisturi "ciocolatii". Aceste chisturi pot crește în dimensiune și pot provoca dureri intense.

Durerea cronică și lupta cu infertilitatea pot avea un impact semnificativ asupra sănătății mentale a femeilor cu endometrioză, contribuind la anxietate, depresie și stres cronic.

Vezi și: Terapia care ajută persoanele cu demență. Laura Roxana Goga: Se folosește modelul ABC

Endometrioza - FOTO: [email protected]

Endometrioza, ce este

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul similar endometrului, care acoperă interiorul uterului, crește în afara uterului. Acest țesut poate fi găsit pe ovare, trompele uterine, în jurul uterului sau în alte părți ale pelvisului.

În timpul ciclului menstrual, acest țesut se comportă la fel ca și endometrul din uter, îngroșându-se și descuamându-se, dar, spre deosebire de endometru, nu poate fi eliminat din corp prin menstruație. Aceasta poate duce la durere intensă, sângerare anormală și alte simptome neplăcute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel