Boala gravă pe care ai putea să o ai fără ca măcar să știi. Semnele subtile la care să fii atent

Monika Baciu |
Data publicării:
tuberculoza - FOTO: Freepik@creativeart
tuberculoza - FOTO: Freepik@creativeart

Boala gravă pe care ai putea să o ai fără ca măcar să știi. Este o boală frecventă, contagioasă, cu prognostic grav fără tratament adecvat. Pierderea poftei de mâncare, senzația generală de rău sunt simptomele comune ale acesteia.

Medicii atrag atenția asupra unei boli extrem de frecvente care te poate afecta fără ca măcar să știi. Un studiu a descoperit că mai mult de o pătrime din persoanele care se confruntă cu această boală nu au niciun simptom. 

Tuberculoza, semne

Cercetările dramatice de la Amsterdam University Medical Center (UMC) au constatat, de asemenea, că 80% dintre pacienții cu tuberculoză nu au tuse persistentă. Aceasta este una dintre simptomele cheie pe care medicii le folosesc pentru a identifica boala, dar acum se sugerează medicilor să reevalueze modul în care diagnostichează tuberculoza.

Simptomele tipice ale infecției, care afectează de obicei plămânii, pot include o tuse care durează mai mult de trei săptămâni, senzații de oboseală sau epuizare, temperatură ridicată sau transpirații nocturne, lipsa poftei de mâncare, pierdere în greutate și senzație de rău general.

Rezultatele noului studiu explică de ce ratele tuberculozei  nu scad "aproape deloc" la nivel global, în ciuda eforturilor masive de tratament a bolii în Africa și Asia, a explicat Frank Cobelens, profesor de Sănătate Globală la Amsterdam UMC.

"O tuse persistentă este adesea punctul de intrare pentru un diagnostic, dar dacă 80% dintre cei cu TB nu au una, atunci înseamnă că un diagnostic va avea loc mai târziu, posibil după ce infecția a fost deja transmisă multor alții sau deloc," a spus Frank Cobelens.

Vezi și: Lidia Fecioru, cel mai bun ceai pentru tensiunea arterială și incontinența urinară: Se bea între mese. Câte 2-3 înghițituri

Tuberculoza, fatală dacă nu este tratată

Tuberculoza - FOTO: Freepik@stefamerpik

Tuberculoza poate fi fatală dacă nu este tratată. Un tratament adecvat cu antibiotice este de obicei suficient pentru a o vindeca. La nivel mondial, cele mai mari rate de tuberculoză sunt în Africa și Asia.

Aproximativ 10,6 milioane de oameni din întreaga lume contractează tuberculoza, dar doar aproximativ 7,5 milioane dintre aceste cazuri sunt înregistrate la medici. Boala a ucis 1,3 milioane de oameni în 2022, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult decât HIV și SIDA.

Cercetătorii au analizat datele a 602.863 de persoane din Africa și Asia între 2007 și 2020 - 1.944 aveau tuberculoză. Studiul a constatat că 82,8% nu au raportat nicio tuse persistentă și 68,7% nu au avut deloc tuse, în timp ce 27,7% nu au prezentat niciun simptom deloc. Femeile aveau mai multe șanse decât bărbații să aibă tuberculoză, dar fără să prezinte tuse.

"Când luăm în considerare toți acești factori, devine clar că trebuie să reevaluăm cu adevărat aspecte importante ale modului în care identificăm persoanele cu TB.

Este clar că practica actuală, mai ales în cele mai sărace medii, va rata un număr mare de pacienți cu tuberculoză. Ar trebui să ne concentrăm în schimb pe screeningul cu raze X și dezvoltarea de teste noi ieftine și ușor de utilizat" a spus profesorul Cobelens.

Vezi și: 8 fructe care scad glicemia. Pot fi consumate de diabetici. Reglează tensiunea arterială și previn bolile cronice

Situația în România

În România, cu toate că în ultimele două decenii s-a înregistrat o reducere importantă a cazurilor de tuberculoză, această boală continuă să reprezinte o problemă importantă de sănătate publică, atât prin rata mare de cazuri notificate (de peste 5 ori mai mare față de media UE), cât și prin provocările întâmpinate în demersul de a asigura un răspuns medico-psiho-social integrat la nevoile multidimensionale ale pacienților cu tuberculoză. Această situație s-a accentuat în ultimii ani, când  incidența tuberculozei a început să crească.

"Creșterea incidenței tuberculozei se observă și în rândul copiilor. Dacă în anul 2020 incidența la copiii cu vârsta până la 14 ani a fost de 8,4 ‰00, în anul 2022 incidența înregistrată a fost de 11‰00.

În acest context, Institutul Național de Sănătate Publică contribuie activ la implementarea Strategiei naționale de control a tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 și a Planului de acțiune la Strategia Națională de Control al Tuberculozei în România, documente naționale care ghidează acțiunile la nivel național pentru a reuși eliminarea tuberculozei până în 2035 și care se aliniază cu obiectivele altor documente strategice elaborate la nivel internațional, precum Agenda de Dezvoltare Durabilă.

Printre prioritățile identificate în cadrul strategiei se numără reducerea morbidității și mortalității tuberculozei prin menținerea unor rate adecvate de detectare și succes al tratamentului", arată DSP Hunedoara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel