Boala ulceroasă, specifică vârstnicilor. Prof. dr. Gabriel Constantinescu: Crește odată cu vârsta populației și cu utilizarea de medicamente

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
boala ulceroasa - FOTO: Freepik
boala ulceroasa - FOTO: Freepik

Boala ulceroasă este specifică vârstnicilor și are o prelavență ridicată în rândul populației.

Boala ulceroasa întrunește ulcerele cu localizare gastrică sau duodenală, ce presupun apariția de leziuni la nivelul straturilor ce alcătuiesc stomacul și duodenul, însoțite de fibroză și, în final, de formarea de cicatrici. Boala evoluează în pusee, cu perioade de exacerbări, cu manifestări variate. 

Boala ulceroasă se referă la un grup de afecțiuni medicale caracterizate prin prezența ulcerelor sau leziunilor deschise pe mucoasa corpului. Aceste ulcere pot apărea în diferite părți ale corpului și pot avea cauze și simptome variate.

Iată câteva exemple de boli ulceroase:

1. Ulcer gastric - o afecțiune în care apar ulcere pe mucoasa stomacului. Aceste ulcere pot fi cauzate de infecția cu bacteriile Helicobacter pylori, utilizarea prelungită a medicamentelor antiinflamatoare non-steroidiene (AINS), stresul și alți factori.

2. Ulcer duodenal - asemănător cu ulcerul gastric, acesta apare pe mucoasa primului segment al intestinului subțire, numit duoden. Cauzele pot fi similare cu cele ale ulcerului gastric.

3. Ulcer bucal - apare pe mucoasa bucală. Poate fi cauzat de diverși factori, cum ar fi traumele, stresul, alergiile sau infecțiile.

4. Ulcer varicos - apare de obicei pe picioarele persoanelor cu insuficiență venoasă cronică. Ulcerul se dezvoltă în jurul venelor varicoase și poate fi dificil de vindecat.

5. Ulcer peptic - se referă la ulcerele care pot apărea atât în stomac, cât și în duoden. Cauzele principale includ infecția cu Helicobacter pylori și utilizarea AINS.

Boala ulceroasă, specifică vârstnicilor

Prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, de la Spitalul Clinic SANADOR a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum se poate diagnostica boala ulceroasă.

Diagnosticul unui ulcer se pune prin evidenţierea nişei ulceroase  direct prin endoscopie digestivă superioară (endoscop - tub subţire, flexibil ce are o minusculă cameră de luat vederi la capăt, permiţând vizualizarea directă a leziunilor cât şi prelevarea de fragmente bioptice).

”Boala ulceroasă este prezentă nu la fel ca înainte, dar este înalt prevalentă în rândul populației, mai ales din cauza creșterii vârstei populației. Boala ulceroasă crește odată cu creșterea vârstei populației și cu utilizarea de medicamente, antiinflamatoare, anumite antiagregante plachetare și anticoagulante cresc riscul bolii ulceroase. 

Avem medicația care este revoluționară și eficientă. Avem boala ulceroasă care se diagnostichează în chip sigur prin endoscopie digestivă, și complicațiile bolii ulceroase, și, în special, hemoragia digestivă. 

Se intervine de urgență și hemoragia digestivă, cândva era exclusiv parte chirurgicală. Acum se tratează prin metode minim-invazive. Cu endoscopul”, a explicat prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, de la Spitalul Clinic SANADOR.

Ce este boala ulceroasă

Boala ulceroasă apare ori de câte ori balanta normală dintre acid-pepsina şi factorii de apărare ai mucoasei gastroduodenale este afectată. Creşterea secreţiei gastrice  sau alterarea barierei de protecţie a stomacului, precum şi infecţia cu Helicobacter pylori, predispun la apariţia leziunilor ulceroase în stomac sau duoden.

Prevalenta ulcerului este de aproximativ 10 %. Există o incidenţă crescută la rudele de gradul întâi ale pacienţilor cu ulcer duodenal. Alţi factori predispozanţi pentru boala ulceroasă includ fumatul (prin scăderea secreţiei de bicarbonat cu rol protector) şi anumite boli (BPOC, ciroza hepatică, insuficienţă renală cronică, hiperparatiroidismul, policitemia vera).

Infecţia cu Helicobacter pylori este destul de frecvenţă, sursa fiind exogena (alimente, apa de băut); aproape 100 % din pacienţii cu ulcer duodenal şi circa 70 - 80 % din cei cu ulcer gastric au infecţie cu Helicobacter pylori, adesea nediagnosticată şi/sau netratata, implicată în întreţinerea şi agravarea suferinţei ulceroase. Eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori prin tratament antibiotic şi antisecretor scade marcat rata recurentei ulcerelor.

Tratamentul bolilor ulceroase depinde de cauză și localizare. Poate implica medicamente pentru reducerea producției de acid gastric, antibiotice pentru eradicarea bacteriei Helicobacter pylori (dacă este cazul), medicamente pentru gestionarea durerii și îngrijire locală a ulcerei. Este important să consulți un medic pentru evaluarea și gestionarea corectă a unei boli ulceroase.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel