Boli care se transmit de la mamă la făt. Greșeli care pot fi fatale

Nu de puține ori, perioada cea mai frumoasă din viața unei femei, sarcina, poate deveni una de coșmar pentru făt. Mama poate să transmită unele afecţiuni fătului. Printre acestea se numără bolile cu transmitere sexuală, varicela, rubeola, infecția cu streptocolul B.

Analize înainte de a rămâne însărcinată

Pentru ca problemele să fie depistate din timp, este indicat un set de analize înainte de a lua decizia să rămâni însărcinată. Iar pe perioada celor 9 luni, trebuie să te prezinți periodic la consult.

Boli care se transmit de la mamă la făt - boli cu transmitere sexuală

Unele dintre bolile care se pot transmite frecvent prin activitate sexuală sunt virusul HIV, sifilisul, gonoreea, herpesul genital, hepatita virală, negii genitali, chlamydia, trichomoniaza (Tricomonas) și candidoza.

Ce este de făcut?

In cazul virusului herpes Simplex, medicul specialist va prescrie un tratament pe baza de medicaţie antivirală. Daca herpesul genital se manifestă activ, se va recurge la naşterea prin cezariană.

Femeile însărcinate care au contactat gonoreea sunt tratate cu antibiotice. Din cauza faptului că de cele mai multe ori gonoreea este asimptomatică, specialiştii administrează la naşterea fiecărui copil medicamente speciale pentru prevenirea infectării ochilor cu gonoree.

Boli care se transmit de la mamă la făt - infecția cu toxoplasmoza Gondi

Toxoplasma Gondi este un parazit care se transmite la gravidă de la pisică, în orice perioadă a sarcinii. Acest parazit poate cauza infecţii severe nou-născutui sau malformaţii congenitale, cum ar fi: hidrocefalia sau calcificări la nivel intracerebral sau corioretinită care în final va duce la orbire.

Boli care se transmit de la mamă la făt - hepatita B

Hepatita B se poate transmite uşor de la mamă la făt. Din fericire, există tratamente antivirale eficiente, care dau rezultate bune în peste jumătate de cazuri. Pentru a evita boala, este bine ca mamele să fie vaccinate înainte de sarcină.

Boli care se transmit de la mamă la făt - varicela

Infecția cu varicelă în timpul sarcinii poate fi periculoasă atât pentru gravidă, cât și pentru făt. Astfel, dacă femeia însărcinată se îmbolnăveşte în primul trimestru de sarcină, există riscul ca bebeluşul să dezvolte varicelă congenitală şi malformaţii congenitale.

Dacă boală este contractată în al doilea trimestru de sarcină, riscurile sunt mult mai mici pentru că mama va dezvolta anticorpi protectori, la o săptămâna după debutul varicelei. Aceşti anticorpi vor pătrunde prin placentă la făt.

Perioada cea mai periculoasă de îmbolnăvire cu varicelă este cu 5 zile înaintea naşterii şi două zile după naştere. Organismul mamei este slăbit şi nu are timpul necesar să producă acei anticorpi protectori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel