Boli de inimă și AVC, riscul unei țigări pe zi

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Fumatul dăunează sănătății
Fumatul dăunează sănătății

Este un mit care circulă printre fumători conform căruia dacă reduci numărul de țigări fumate pe zi îți scade riscul de a face boli de inimă și accident vascular cerebral – AVC. Dar acest mit e total fals, arată cercetătorii care au analizat 141 de studii efectuateb în 21 de țări. Doar renunțarea la fumat te salvează!

Fumatul a unei singure țigari pe zi pare să crească riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral – AVC - cu între 48% și 74%, potrivit unui studiu publicat în ianuarie 2018, în jurnalul de specialitate The BMJ.

Cercetătorii au colectat date din 141 de studii efectuate în 21 de țări și regiuni, implicând laolaltă milioane de oameni. Ei au analizat riscurile asociate cu fumatul una, cinci sau 20 de țigări pe zi, luând în considerare vârsta, sexul și alți posibili co-factori.

O țigară e suficientă ca să faci boli de inimă sau AVC

Doar o țigară pe zi a reprezentat jumătate din riscul de boală de inimă și de accident vascular cerebral – AVC - observat la fumarea a 20 de țigări pe zi la bărbați, și o treime din riscul la femei, au descoperit oamenii de știință.

Nu există un nivel „sigur" de fumat pentru bolile cardiovasculare, au notat cercetătorii. Fumătorii ar trebui să încerce să renunțe în loc să reducă numărul de țigări, pentru că doar asta scade semnificativ riscul de apariție a acestor două tulburări majore comune.

În editorialul care însoșește meta-analiza, se arată că „Fumatul ușor, fumatul ocazional și fumatul a mai puține țigări aduc toate riscuri substanțiale de apariție a bolilor cardiovasculare". Pentru a vă proteja inima, trebuie să renunțați complet.

Studiul poate fi găsit, integral, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel